Η υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο για την ελονοσία, ηλικίας δεκαετιών, δεν φάνηκε να βοηθά τους  ασθενείς που νοσούν με Covid-19, σύμφωνα με νέα μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε  στο New England Journal of Medicine.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και διεξήχθη από ερευνητές στο New York-Presbyterian Hospital και το Columbia University Irving Medical Center στη Νέα Υόρκη, εξέτασε 1.376 ασθενείς που μεταφέρθηκαν στα επείγοντα με συμπτώματα κορωνοιού.

Σχεδόν το 60%, ή 811 ασθενείς, έλαβαν το φάρμακο εντός 48 ωρών και βρέθηκαν κατά μέσο όρο ότι ήταν πιο σοβαρά άρρωστοι από εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο, ανέφεραν οι ερευνητές. Είπαν ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν βρήκαν πιθανό όφελος ή βλάβη από το φάρμακο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή.

Τα νέα ευρήματα έρχονται δύο εβδομάδες αφότου η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ προειδοποίησε τους καταναλωτές κατά της χλωροκίνης ή της υδροξυχλωροκίνης για την θεραπεία του Covid-19 που βρίσκονται εκτός  του νοσοκομείου ή συμμετέχουν σε κλινική δοκιμή.

Η υπηρεσία δήλωσε ότι έλαβε γνώση των αναφορών για τα «σοβαρά προβλήματα καρδιακού ρυθμού» σε ασθενείς με τον ιό που έλαβαν θεραπεία  συχνά σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, κοινώς γνωστό ως Z-Pak.

Η υδροξυχλωροκίνη, μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως μυϊκή αδυναμία και καρδιακή αρρυθμία. Μια μικρή μελέτη στη Βραζιλία  σταμάτησε για λόγους ασφαλείας,  καθώς ασθενείς με κορωνοϊό που έλαβαν χλωροκίνη, από την οποία προέρχεται η υδροξυχλωροκίνη, ανέπτυξε αρρυθμία, ενώ ορισμένοι πέθαναν.

Η χλωροκίνη εγκρίθηκε από τον FDA το 1949 για τη θεραπεία της ελονοσίας. Η υδροξυχλωροκίνη συχνά χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του λύκου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο FDA χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης για το αντιιικό φάρμακο της Gilead Sciences για τη θεραπεία του Covid-19. Η κίνηση πραγματοποιήθηκε όταν το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων κυκλοφόρησε αποτελέσματα από τη μελέτη του, δείχνοντας ότι οι ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν remdesivir συνήθως ανέρρωσαν μετά από 11 ημέρες, τέσσερις ημέρες γρηγορότερα από εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Πηγές:
cnbc.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna