Τους τρόπους να διατηρηθούν οι σχολικοί χώροι καθαροί από κορωνοϊό, αλλά και να απολυμανθούν σε περίπτωση κρούσματος, περιγράφει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Με εγκύκλιό του, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, ο Παναγιώτης Πρεζεράκος σημειώνει πως πρέπει να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι χώροι και τα σημεία συχνών επαφών καθαρίζονται επαρκώς και απολυμαίνονται.

Τέτοιοι χώροι και σημεία είναι: δάπεδα, τοίχοι, οροφές, γραφεία, έδρες, θρανία, βιβλιοθήκες, πάγκοι σχολικών εργαστηρίων, άλλα έπιπλα, ασανσέρ, πόμολα, κουπαστές σκάλας ,συσκευές τηλεφώνου, πληκτρολόγια.

Ορισμένες επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται μόνο με σαπούνι και νερό είτε γιατί δεν αγγίζονται συχνά, είτε γιατί η εφαρμογή απολυμαντικών δεν είναι ασφαλής για τα παιδιά.

Αντικείμενα που δεν καθαρίζονται εύκολα, να διερευνηθεί αν μπορούν να μετακινηθούν, ώστε να μην αγγίζονται συχνά. 

Διευκρινίζεται ότι οι χώροι που έχουν παραμείνει αχρησιμοποίητοι για περισσότερο από 7 ημέρες καθαρίζονται στο πλαίσιο των συνήθων διαδικασιών καθαριότητας.

Οι εξωτερικοί χώροι συνήθως απαιτούν κανονικό καθαρισμό και όχι απολύμανση. Ψεκασμός απολυμαντικού σε πεζοδρόμια και μέσα σε προαύλια δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο CoViD-19 για το κοινό.

Κρούσμα

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης με SARS-CoV 2, κάθε εκπαιδευτική μονάδα πρέπει να καταρτίζει το δικό της πρόγραμμα για τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων, των επιφανειών και των αντικειμένων σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η επιλογή μεθόδου της εφαρμογής και η χρήση του απαιτούμενου εξοπλισμού πρέπει πάντα να στοχεύει στην αποτελεσματική και με ασφαλή τρόπο καταπολέμηση του ιικού φορτίου των μολυσμένων χώρων, επιφανειών και σημείων, χωρίς την περαιτέρω πρόκληση ρύπανσης καθώς και φθορών και καταστροφής άλλων υλικών και αντικειμένων.

Για επιφάνειες που έχουν επιμολυνθεί απαιτείται:

  • Διάλυμα 5.000 ppm, ήτοι 20 κουταλάκια του γλυκού (100 ml) οικιακής χλωρίνης (περιεκτικότητας 5.25% σε υποχλωριώδες νάτριο) σε 4 ποτήρια (1 λίτρο) νερό.

Απαιτούμενος χρόνος δράσης είναι τα 10 λεπτά. Σε περίπτωση χρήσης μικρότερης ποσότητας χλωρίνης θα πρέπει να αυξηθεί αντίστοιχα ο χρόνος επαφής.

  • Διάλυμα συγκέντρωσης 1.000 ppm ήτοι 4 κουταλάκια του γλυκού (20 ml) οικιακής χλωρίνης (περιεκτικότητας 5.25% σε υποχλωριώδες νάτριο) σε 4 ποτήρια (1 λίτρο) νερό.

Απαιτούμενος χρόνος δράσης είναι τα 30 λεπτά. Μετά την παρέλευση του απαιτούμενου χρόνου δράσης, οι επιφάνειες καθαρίζονται εκ νέου με νερό ώστε να απομακρυνθεί η χλωρίνη.

]Όταν το απολυμαντικό έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση από 200 ppm, να γίνεται ξέπλυμα της επιφάνειας με πόσιμο νερό αφού παρέλθει ο χρόνος επαφής.

Υφάσματα

Στα σταθερά υφάσματα, επειδή είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν οι παραπάνω απολυμαντικές ουσίες, ακολουθείται διαδικασία πλύσης σε υψηλή θερμοκρασία νερού (90°C), με τη χρήση κοινού απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων ή εναλλακτικά σε χαμηλότερης θερμοκρασίας πλύσης με χρήση προϊόντων με απολυμαντική δράση.

Στην περίπτωση που κάποια αντικείμενα δεν μπορούν να καθαριστούν ή και απολυμανθούν όπως περιγράφεται παραπάνω όπως έπιπλα επικαλυμμένα με ταπετσαρία ή στρώματα, μπορεί να ακολουθηθεί μέθοδος καθαρισμού με ατμό.

Σε κάθε περίπτωση οι χώροι θα πρέπει να αερίζονται συστηματικά, να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής και αποστάσεων (1,5 – 2μ) για την αποφυγή συγχρωτισμού και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, επιφάνειες και αντικείμενα να καθαρίζονται συστηματικά και να απολυμαίνονται κατά τα παραπάνω.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό