Στην 6η θέση σε ολόκληρο τον κόσμο «σκαρφαλώνει» η Σουηδία στην αναλογία νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του worldometers.info.

Η χώρα των 10,3 εκατ. κατοίκων έχει ακολουθήσει εντελώς διαφορετική (και αμφιλεγόμενη) προσέγγιση στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αποφεύγοντας τα ισχυρά lockdown και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με στόχο να είναι -ίσως- πιο έτοιμη σε ένα δεύτερο κύμα του ιού.

Το γεγονός όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, την οδηγεί σε υψηλή θνητότητα, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αντιστοιχούν 319 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκους. Φτάνει έτσι στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, μετά το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Να σημειωθεί δε ότι στην Ελλάδα, με ανάλογο πληθυσμό, μετρούμε 20 φορές λιγότερους θανάτους... 

Η σκανδιναβική χώρα δεν εφάρμοσε ούτε εκτεταμένο "λουκέτο" στην οικονομία, ούτε αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Βασίστηκε, αντίθετα, σε εθελούσια μέτρα, σε συμβουλές προς τους ηλικιωμένους, σε συστάσεις για τηλεργασία και για αποφυγή περιττών μετακινήσεων. Τα σύνορα και τα σχολεία για παιδιά έως 16 ετών έμειναν ανοικτά, όπως επίσης πολλές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Αναπόφευκτα η τολμηρή αυτή προσέγγιση επέσυρε επικρίσεις εντός και εκτός της χώρας. Μεταξύ άλλων, 22 επιστήμονες με άρθρο τους τον προηγούμενο μήνα στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter κατηγόρησαν τις δημόσιες αρχές ότι απέτυχαν και ζήτησαν επειγόντως πιο αυστηρά μέτρα, επισημαίνοντας τους πολλούς θανάτους από κορωνοϊό στα γηροκομεία, καθώς και την υψηλότερη θνητότητα στη Σουηδία σε σχέση με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες που έχουν πάρει αυστηρά μέτρα.

Ο "εγκέφαλος" πίσω από τη στρατηγική της χώρας, υποστηρίζει από την πλευρά του, ότι οι σουηδικοί νόμοι για τις μεταδιδόμενες νόσους βασίζονται κυρίως στην ατομική υπευθυνότητα, χαρακτηρίζοντας το κλείσιμο συνόρων και καταστημάτων γελοίο. Εκτιμά, δε, ότι το ποιος πραγματικά είχε πιο καλή στρατηγική θα φανεί σε 1-2 χρόνια, δεδομένου ότι αναμένεται νέο κύμα το φθινόπωρο και έως τότε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα έχει αναπτύξει ανοσία.  

"Δεν χρειάζεται να κλείσουμε τα πάντα τελείως, αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό", τονίζει ο δρ Αντερς Τέγκνελ, o oποίος ωστόσο παραδέχεται ότι έπρεπε να έχουν κάνει πιο εκτεταμένους ελέγχους σε γηροκομεία. "Υποτιμήσαμε το πρόβλημα των οίκων ευγηρίας και το πώς θα εφαρμόζονταν εκεί τα μέτρα", δηλώνει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]