Το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), αναφέρει ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου (NO2) μειώθηκαν κατά 40% τον Απρίλιο και τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα μειώθηκαν κατά 10% κατά την ίδια περίοδο.


Η απουσία κίνησης οδήγησε στην απότομη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία οδήγησε πολλούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα να αποσυνδεθούν. Συνολικά, η καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 37%. Η κατανάλωση πετρελαίου μειώθηκε σχεδόν ένα τρίτο.



Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) δεν παρήγαγε ηλεκτρισμό από άνθρακα για δύο εβδομάδες τον Απρίλιο, ενώ η Πορτογαλία δεν χρησιμοποίησε άνθρακα για ολόκληρο τον μήνα, σημείωσε η CREA. Η Σουηδία απενεργοποίησε τον τελευταίο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ακολουθούμενη από την Αυστρία, η οποία επίσης απαλλάχθηκε από άνθρακα.

Σε αντίθεση με τον μεγάλο αριθμό θανάτων που προκλήθηκε από την COVID-19, ο αριθμός των ζωών που σώθηκαν είναι μικρός - αλλά οι ερευνητές λένε ότι οι αριθμοί παρέχουν μια γεύση για το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή στο μέλλον αν εξαρτάται λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα.

Προβλέπουν ότι η μείωση της ρύπανσης που προκαλείται από τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία θα οδηγήσουν επίσης σε απώλεια 1,3 εκατομμυρίων λιγότερων εργάσιμων ημερών από αναπνευστικές ασθένειες, 6.000 λιγότερες νέες περιπτώσεις άσθματος σε παιδιά, ενώ αποφεύγονται 2.000 επείγουσες επισκέψεις στο νοσοκομείο λόγω άσθματος.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα μεγαλύτερα προβλεπόμενα οφέλη για την υγεία από τον εγκλεισμό  αναμένεται να είναι στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο από παθήσεις που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μόνον η ρύπανση από σωματίδια προκάλεσε πάνω από 400.000 θανάτους σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2016, ενώ η ρύπανση με ΝΟ2 αντιστοιχούσε σε επιπλέον 71.000 θανάτους.

Η Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2020 προειδοποίησε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει ήδη στον κόσμο περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μειωμένη παραγωγικότητα κάθε χρόνο. Σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί προβλήματα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως.

Πηγές:
weforum.org

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα