Αντρες ασθενείς με κορωνοιό και χαμηλή τεστοστερόνη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, αναφέρει νέα έρευνα. Η έρευνα χρειάζεται να αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.

Εγινε σε γερμανικό νοσοκομείο και έριξε φως στο ρόλο που παίζει η τεστοστερόνη στην αντίδραση του οργανισμού στον ιο SARS-CoV-2.

Ερευνητές του University Medical Center Hamburg-Eppendorf αξιολόγησαν τους πρώτους 45 ασθενείς με Covid-19 (35 άντρες, 10 γυναίκες) που εισήχθησαν σε ΜΕΘ.

Από αυτή την ομάδα. 9 άντρες και 3 γυναίκες πέθαναν. Εφτά από τους ασθενείς χρειάστηκαν οξυγόνο, ενώ 33 χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό.

Στους 35 άντρες, περισσότερο από τα δυο τρίτα είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Αντίθετα, πάνω από τις μισές γυναίκες ασθενείς είχαν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη είναι μια από πολλές ορμόνες υπεύθυνες για την παρακολούθηση  της ανοσολογικής απόκρισης.

Στους άντρες, χαμηλά επίπεδα μορίου σηματοδότησης μπορεί να διαταράξουν την αντίδραση του οργανισμού στον πόλεμό του κατά ενός παθογόνου.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει την καταιγίδα κυτοκινών.

Εκτιμάται ότι αυτή η ακραία αντίδραση ομοιόστασης που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη των πνευμόνων και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) είναι τελικά υπεύθυνη για το θάνατο των πιο βαριά σθενών με covid-19.

Ο Καθηγητής Gülsah Gabriel, δήλωσε ότι άντρες με φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης δεν εμφανίζουν καταιγίδα κυτοκινών και είναι πιο πιθανό να επιζήσουν.

Σε γυναίκες ασθενείς με κορωνοιό, η γερμανική έρευνα ανακάλυψε ότι αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονταν με αυξημένη φλεγμονώδη αντίδραση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο