Πειράματα σε χάμστερ αποκαλύπτουν ότι η ευρεία χρήση μάσκας μειώνει τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού, δήλωσε ομάδα κορυφαίων ειδικών στο Χόνγκ Κόνγκ.

Ερευνα του University of Hong Kong είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν συγκεκριμένα, αν οι μάσκες μπορούν να εμποδίσουν  συμπτωματικούς και ασυμπωματικούς φορείς από το να μολύνουν άλλους.

Με επικεφαλής τον Καθηγητή Yuen Kwok-yung, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς στον κορωνοϊό παγκοσμίως, η ομάδα έβαλε χάμστερ που είχαν μολυνθεί τεχνητά με τη νόσο δίπλα σε υγιή ζώα.

 Μεταξύ των δυο κλουβιών τοποθετήθηκαν χειρουργικές μάσκες με τη ροη αέρα να ταξιδεύει από τα μολυσμένα στα υγιή τρωκτικά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μη εξ επαφής μετάδοση του ιου θα μπορούσε να μειωθεί περισσότερο από 60% αν χρησιμοποιούνταν μάσκες.

Δυο τρίτα των υγιών χάμστερ μολύνθηκαν εντός μιας εβδομάδας, αν δεν χρησιμοποιούνταν μάσκες.

Το ποσοστό μόλυνσης μειώθηκε σε 15% όταν τοποθετήθηκαν χειρουργικές μάσκες στο κλουβί των μολυσμένων ζώων και περίπου 35% όταν τοποθετήθηκαν στο κλουβί  με τα υγιή χάμστερ.

Οσα μολύνθηκαν, επίσης φάνηκαν να έχουν  λιγότερο ιικό φορτίο στο σώμα τους από όσα μολύνθηκαν χωρίς μάσκα.

Ο Yuen δήλωσε ότι είναι σαφές πως η επίδραση της χρήσης μάσκας στους μολυσμένους, ιδιαίτερα αν είναι ασυμπτωματικοί-ή συμπτωματικοί-είναι πολύ περισσότερο σημαντική από οτιδήποτε άλλο.

Εξήγησε επίσης γιατί η καθολική χρήση μάσκας είναι σημαντική, επειδή τώρα γνωρίζουμε ότι μεγάλος αριθμός μολυσμένων δεν έχουν συμπτώματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις