Άνθρωπος που πριν 17 χρόνια είχε νοσήσει από SARS θα μπορούσε να βοηθήσει επιστήμονες στην έρευνα για θεραπείες κατά του νέου κορωνοιού, αναφέρει νέα έρευνα εταιρείας βιοτεχνολογίας.

Oι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δείγματα αίματος από τον συγκεκριμένο ασθενή που έπασχε από SARS το 2003, περιείχαν αντίσωμα που φαίνεται πως αφορά και τον SARS-CoV-2.

Το αντίσωμα S309, έδειξε ισχυρή ικανότητα να προσκολλάται και να απενεργοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα στον SARS-CoV-2, που επιτρέπει στον ιο να εισχωρήσει στα κύτταρα, ανέφερε το University of Washington School of Medicine, που έλαβε μέρος στην έρευνα.

Η Vir Biotechnology αναπτύσσει θεραπεία με βάση τα ευρήματα της έρευνας.

Καθώς η έρευνα έγινε σε εργαστήριο χρειάζεται περισσότερη για να δείξει αν το αντίσωμα είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του SARS-CoV-2 στους ανθρώπους.

Ωστόσο η Vir Biotechnology έχει επισπεύσει τη διαδικασία ανάπτυξης και δοκιμής του αντισώματος, με την ελπίδα να αρχίσει κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

Τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο χρήσης του S309, είτε ως μονοθεραπεία είτε ως μέρος κοκτέιλ αντισωμάτων για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της COVID-19.

Οι ερευνητές μελετούσαν τον άνθρωπο από το 2004, και είχαν προηγουμένως εντοπίσει αντισώματα ουδετεροποίησης έναντι του SARS.

Μεταξύ των 25 αντισωμάτων που ερευνήθηκαν, οι ερευνητές ανακάλυψαν αρκετά αντισώματα που θα μπορούσαν να επικολλώνται στον SARS-CoV-2, και ένα συγκεκριμένα, το S309, ήταν δυνητικά αντίσωμα που ουδετεροποιεί τον ιό.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι το S309 επικολλάται σε περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 που διατηρείται σε πολλούς κορωνοϊούς- μπορεί να είναι η αιτία που το αντίσωμα φαίνεται να δείχνει δραστηριότητα  έναντι πολλών κορωνοϊών.

Όταν οι ερευνητές συνδύασαν το S309 με άλλα αντισώματα που είχαν πιο ασθενή δραστηριότητα έναντι του SARS-CoV-2, το κοκτέιλ αντισωμάτων ενίσχυσε περαιτέρω την ουδετεροποίηση του SARS-CoV-2.

Τέτοιο κοκτέιλ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προφυλακτική αγωγή για ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στην COVID-19 ή ως αγωγή για σοβαρή νόσο.

Κλινικές δοκιμές δυο υποψήφιων φαρμάκων –γενετικά τροποποιημένες εκδοχές του S309- αναμένονται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι με συνεργασία GlaxoSmithKline, και Vir Biotechnology.

 Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;