Την εκτίμηση πως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα αργήσει να διατεθεί στην παγκόσμια αγορά, εξέφρασε την Τρίτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Τόνισε, ωστόσο, πως υπάρχει έντονη ερευνητική προσπάθεια, από την οποία πρέπει να προκύψουν περισσότερα από ένα εμβόλια, προκειμένου να μπορέσει να καλυφθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός:

"Πιστεύω ότι θα αργήσουν, παρά το γεγονός ότι ακούτε πως θα έρθουν πολύ γρήγορα εμβόλια. Και να έρθουν πολύ γρήγορα, δεν θα είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλον τον κόσμο", είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. 

Θα χρειαστούν - επισήμανε - περισσότερα από ένα και μέχρι τότε θα χορηγούνται σε άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 8 διαφορετικά εμβόλια, με διαφορετικές τεχνολογίες, δοκιμάζονται σε 10 κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δύο εκ των οποίων είναι σε φάση "2", που σημαίνει πως θα συμμετέχει μεγαλύτερος αριθμός υγιών εθελοντών.

Άλλα 110 προγράμματα ανάπτυξης εμβολίων είναι στο προκλινικό επίπεδο έρευνας. Χθες ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα από ένα από αυτά τα εμβόλια.

Έδειξε πρόληψη της νόσου σε πειραματόζωα, ενώ σε υγιείς εθελοντές 18 έως 55 ετών έδειξε ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων, σε επίπεδα παρόμοια, με εκείνα ασθενών που ανέρρωσαν από τη νόσο του κορωνοϊού.

Η μελέτη διεξήχθη από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ. Στους συμμετέχοντες, χορηγήθηκαν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, οι οποίες έδειξαν δοσοεξαρτώμενη απάντηση σχετικά με τα αντισώματα. Αυτό σημαίνει πως στην υψηλότερη δόση ήταν υψηλότερα και τα επίπεδα των αντισωμάτων του οργανισμού.

Ασφαλής

Ο καθηγητής εξήγησε πως οι ερευνητές επιλέγουν τη δόση που είναι αποτελεσματική, χωρίς να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτή τη στιγμή - σημείωσε - το εμβόλιο εξετάζεται για άτομα 55 ετών και άνω και χορηγείται σε δύο δόσεις, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Εάν όλα πάνε καλά, θα υπάρχει εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους, αρχές του επόμενου. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε οι έρευνες να μη γίνονται βιαστικά, αλλά να προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Όπως ανέφερε, μία διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνάει από συγκεκριμένες επιστημονικές φάσεις. Στις προ-κλινικές φάσεις δοκιμάζονται σε πειραματόζωα. Αν περάσει αυτή τη φάση, δοκιμάζεται σε υγιείς εθελοντές, προκειμένου να βρεθεί η τέλεια δόση, η οποία κάνει ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων.

Σε αυτή τη φάση, κρατάνε μία μεσαία δόση: ούτε την πολύ χαμηλή, που συνήθως δεν δουλεύει, ούτε την πολύ υψηλή, διότι έχει πολλές παρενέργειες (πονάει το χέρι ή κάνεις πυρετό).

Αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη μελέτη. Σε αυτή τη φάση, δοκιμάζονται πολλοί άνθρωποι: 600 ή και 1.000, στους οποίους βλέπουν εάν δουλεύει καλά αυτή η μεσαία δόση.

Στην τρίτη φάση, δίνεται στον πληθυσμό, προκειμένου να υπάρξει απόκριση κατά του ιού.

Προτεραιότητα

Όλες αυτές οι φάσεις - είπε - διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι να δοθεί έγκριση, περνάει ένας ή και ενάμισης χρόνος:

"Για αυτό ακούτε πως θα πάρει 12 με 18 μήνες η διαδικασία του εμβολίου. Έχουν, όμως, αυτή τη στιγμή ενεργοποιηθεί εκατοντάδες μηχανισμοί διενέργειας μελετών για τα εμβόλια, με διαφορετική τεχνολογία το καθένα, και ευελπιστούμε πως κάποιο από αυτά θα έχει καλά αποτελέσματα έως το τέλος του έτους".

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι επιστήμονες έχουν επισημάνει πως θα χρειαστούμε πολλά από αυτά τα εμβόλια, εάν αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματικά. Δεν θα φτάσει ένα, διότι η παραγωγή του σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα επαρκέσει για τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Άρα, ενεργοποιούνται όλες οι δυνάμεις μαζί, προκειμένου να βρούμε καλύτερα και ασφαλέστερα εμβόλια, τα οποία εθελοντικά θα πάρουν οι άνθρωποι. Θα έχουν προτεραιότητα όσοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Η διαδικασία είναι μακρόχρονη και πρέπει να γίνει με όλους τους κανόνες ασφάλειας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας