Την επαναλειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας (ΚΕΜ) του νοσοκομείου Παίδων, ζητούν οι γιατροί.

Σε ανακοίνωσή της Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), αναφέρεται πως με το σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της Μονάδας έρχονται αντιμέτωποι γιατροί, νοσηλευτές του τμήματος, αλλά και μικροί ασθενείς, οι οποίοι περιμένουν στη λίστα για να χειρουργηθούν.

Το πρόβλημα με τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στο Παίδων είχε επισημάνει την περασμένη Κυριακή το Iatronet, με σχετική ερώτηση προς τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος είχε απαντήσει πως τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται από το "Ωνάσειο".

Όπως τονίζουν οι γιατροί, από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι το 2011, η Μονάδα αποτελούσε ξεχωριστό - αυτόνομο τμήμα στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, με περίπου 7 κλίνες εντατικής σε λειτουργία, που σκοπό έχουν τη μετεγχειρητική υποστήριξη των καρδιοχειρουργημένων παιδιών.

Το 2011 με απόφαση του υπουργείου Υγείας διακόπηκε η λειτουργία του και το 2013, έπειτα από πολλαπλές παρεμβάσεις των εργαζομένων και των γονέων και κηδεμόνων παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια, ξεκίνησε η επαναλειτουργία του, αρχικά με μία κλίνη που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τις 3.

Όλο αυτό το διάστημα, μέχρι και την έναρξη της πανδημίας, το τμήμα λειτουργούσε κάτω από σοβαρότατες ελλείψεις τόσο σε άψυχο όσο και σε έμψυχο δυναμικό , με αποτέλεσμα η Μονάδα να σταματήσει να λειτουργεί ως αυτόνομο οργανικό τμήμα του νοσοκομείου.

Με σοβαρότατες ελλείψεις λειτουργούσαν επίσης το καρδιολογικό τμήμα και το αιμοδυναμικό, αλλά και η αίθουσα χειρουργείου (πραγματοποιούταν ένα χειρουργείο την εβδομάδα), με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η λίστα αναμονής και να επιβαρύνεται σημαντικά η υγεία πολλών παιδιών.

Η μονάδα λειτουργεί με "δανεικό" διευθυντή εντατικολόγο από τη γενική μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων του νοσοκομείου, ο οποίος εναλλάσσεται κάθε μήνα, ενώ παράλληλα δεν προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις ιατρών-εντατικολόγων .Το τμήμα στηρίζεται σε επικουρικούς  ιατρούς όμορων ειδικοτήτων, όπως αναισθησιολόγοι,  νεογνολόγοι, εντατικολόγοι ενηλίκων ή στη μεταφορά επικουρικών και μόνιμων εντατικολόγων από τη γενική ΜΕΘ.

Η ίδια κατάσταση υποστελέχωσης επικρατεί και στο καρδιοχειρουργικό τμήμα, καθώς όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί με ένα συντονιστή διευθυντή καρδιοχειρουργό, δύο διευθυντές και έναν επικουρικό θωρακοχειρουργό.

Πόστα

Οι γιατροί κάνουν λόγο για εκρηκτική κατάσταση, η οποία προκαλεί δυσκολία λειτουργίας και στις δυο μονάδες. Οι κλινικές είναι υποστελεχωμένες και το προσωπικό καλείται συνεχώς να "μπαλώσει" τρύπες, ανάλογα με τις περιστάσεις, να αλλάζει πόστα.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μη προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, η συνεχής κινητικότητα προσωπικού δημιουργούν δυσκολίες στη διεκπεραίωση των απαραίτητων παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

Με την κήρυξη του νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία" σε νοσοκομείο αναφοράς λόγω της πανδημίας, η διοίκηση του νοσοκομείου δέσμευσε τη Μονάδα για χρήση Covid μονάδας και ανέστειλε πλήρως τη λειτουργία της: ακύρωσε τις προγραμματισμένες επεμβάσεις και την περίθαλψη επειγόντων περιστατικών.

Τα περιστατικά προωθήθηκαν στο Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο ανέλαβε αυτό το διάστημα τη κάλυψη των έκτακτων και τακτικών παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων. Ερωτήματα παραμένουν για τη μεταχείριση παιδιών ανασφάλιστων ή χωρίς ΑΜΚΑ.

Κάλυψη

Με τη σταδιακή επανέναρξη των χειρουργείων και κάτω από το βάρος αυτών των ελλείψεων καθίσταται αδύνατη η καθημερινή κάλυψη εφημεριών και των τριών εντατικών μονάδων (ΜΕΘ - μονάδα Covid - KEM).

Οι γιατροί τονίζουν πως, για να λειτουργήσει ένα πραγματικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο, χρειάζεται η άμεση και πλήρης στελέχωση του με το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

Ζητούν από τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις της 1ης ΥΠΕ και του "Αγία Σοφία" να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να επαναλειτουργήσει άμεσα η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα, σε ξεχωριστό αυτόνομο τμήμα, με τη προσθήκη μόνιμου συντονιστή διευθυντή εντατικολόγου και των επιμελητών Β΄ που χρειάζεται.

Να ενισχυθεί, παράλληλα, η Καρδιοχειρουργική κλινική με μόνιμους επιμελητές καρδιοχειρουργούς ώστε να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής για χειρουργείο και να αποσυμφορηθεί η λίστα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο