Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό μειώνεται θεαματικά, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα εξιτήρια από τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Από την άρση του "απαγορευτικού" (lockdown) στις 4 Μαΐου μέχρι και σήμερα, οι διασωληνωμένοι έχουν μειωθεί κατά 13 (ήταν 35 και έφτασαν 22), ενώ έχουν υπάρξει και 15 εξιτήρια ασθενών με CoViD-19 από τις ΜΕΘ (ήταν 81 και είναι 96).

Την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων εμφάνισε ένα "πάγωμα", με τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ να είναι σχεδόν αμετάβλητα.

Όπως προκύπτει από τον πιο κάτω πίνακα, τα εξιτήρια παρέμειναν ίδια από την περασμένη Πέμπτη έως και τη Δευτέρα (90 συνολικά). 

Κατά το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των διασωληνωμένων κατέγραψε μείωση και στη συνέχεια μικρή αύξηση, για να επιστρέψει στα επίπεδα της Πέμπτης (24).

Η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά την Τρίτη, καθώς ανακοινώθηκαν 5 εξιτήρια από μονάδες εντατικής θεραπείας και 2 λιγότεροι διασωληνωμένοι (22). Η θετική πορεία συνεχίστηκε και την Τετάρτη, καθώς ανακοινώθηκε ένα ακόμη εξιτήριο από ΜΕΘ.

Κίνηση σε ΜΕΘ ασθενών με CoViD-19

  

Δείκτης

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε την Τρίτη πως η πορεία των δεικτών είναι καλή. Όπως είπε, ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής του ιού (Rt ή effective R), είναι αυτή τη στιγμή αρκετά κάτω από το 1 και κυμαίνεται από 0,37 έως 0,4.

Σε σχέση με το τι αναμένεται το επόμενο διάστημα, ο καθηγητής είπε πως οποιαδήποτε αύξηση σε αυτό που αποκαλείται "μαζικές συγκεντρώσεις" και οι επιπτώσεις της στην πορεία μιας επιδημίας σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, δεν φαίνονται αμέσως. Θέλουν τουλάχιστον 15 με 20 μέρες. Για τα σοβαρά περιστατικά μπορεί να είναι και λίγο παραπάνω.

Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς η πρώτη άρση των μέτρων στις αρχές του Μαΐου, συνοδεύεται από μια αντίστοιχα καλή πορεία.

Μέτρα

Απέδωσε την εικόνα στο ότι ο κόσμος σέβεται τα μέτρα, τηρεί όσο μπορεί τις αποστάσεις, επιλέγει κοινωνικές επαφές στο στενό του κύκλο, είναι προσεκτικός αν είναι ασθενής να μην εκθέσει άλλους στην αρρώστια.

"Θεωρώ ότι όλο αυτό είναι επιτυχία όλων μας, που προσπαθούμε να τηρούμε όσο καλύτερα μπορούμε τα μέτρα", είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη από την άρση του lockdown, επισήμανε πως πρέπει να περιμένουμε 15 μέρες, προκειμένου να είμαστε σίγουροι.

Σε σχέση με τις εικόνες συγχρωτισμού που παρατηρούνται, σημείωσε πως "ευτυχώς που δεν υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του ιού, γιατί θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση"...

Πτήσεις

Την ώρα που η αγωνία εντείνεται, θετικά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων σε άτομα που φτάνουν αεροπορικώς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, από την εφαρμογή των μέτρων έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα πάνω από 46.000 άτομα τα οποία τέθηκαν σε καραντίνα. Μέχρι την Τρίτη, βρίσκονταν σε κατ’ οίκον απομόνωση 3.389 ταξιδιώτες.

Το σύνολο των ατόμων που φτάνουν στη χώρα μας υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους και παραμένουν για μία ημέρα περίπου σε ξενοδοχείο, μέχρι να τούς ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

Από τις 8 Μαΐου μέχρι και τη Δευτέρα, είχαν φτάσει στην Ελλάδα 45 πτήσεις που μετέφεραν συνολικά 3.332 άτομα. Από αυτά, μόνο 10 δείγματα ήταν θετικά στον ιό, ενώ τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.

Έπειτα από δύο μήνες, προσγειώθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα η πρώτη πτήση της Lufthansa, στην οποία επέβαιναν 196 άτομα, συντριπτική πλειοψηφία από transit πτήσεις υπερατλαντικές. Και τα 196 τεστ βγήκαν αρνητικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα