Δυο νέες έρευνες προσφέρουν ελπίδα για αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και για το ότι η λοίμωξη προσφέρει ανοσία.

Οι έρευνες έγιναν σε μακάκους και χρειάζονται νέες έρευνες σε ανθρώπους για πιο καταληκτικές αποδείξεις. Σε μια έρευνα, πίθηκοι εμφάνισαν ανοσία κατά του SARS-CoV-2 μετά από χορήγηση πειραματικού εμβολίου.

Ο Dr. Dan Barouch, του Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη, δήλωσε ότι τα ευρήματα αυξάνουν την αισιοδοξία ότι η ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19 είναι εφικτή.

Χορηγήθηκε πειραματικό  εμβόλιο σε μακάκους, που εξέφραζε 6 διαφορετικές μορφές της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2.

Με το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό σύστημα εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει τον κορωνοϊό και να ανταποκρίνεται γρήγορα αν αυτός εμφανιστεί.

Τα εμβόλια χορηγήθηκαν σε 25 μακάκους σε αρχικούς εμβολιασμούς και σε επακόλουθη ενίσχυση ανοσοποιήσεων. Άλλοι 10 έλαβαν εικονικό εμβόλιο.

Όλοι οι μακάκοι μολύνθηκαν 6 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και όσοι έλαβαν το αληθινό εμβόλιο παρήγαγαν επίπεδα αντισωμάτων στο σώμα τους που ήταν αρκετά υψηλά ώστε να ουδετεροποιήσουν τον ιό εντός 2 εβδομάδων.

Σε οκτώ από τους 25 πιθήκους που εμβολιάστηκαν δεν εντοπίστηκε ο ιός μετά την έκθεση στον SARS-CoV-2, και οι άλλοι πίθηκοι είχαν χαμηλό ιικό φορτίο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science.

Σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς η παραγωγή των αντισωμάτων αυξανόταν το ιικό φορτίο μειωνόταν. Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δυο.

Δεύτερη έρευνα από την ίδια ομάδα, ανακάλυψε ότι πίθηκοι που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό ανέπτυξαν ανοσία.

Σε αυτή την έρευνα, 9 ενήλικες μακάκοι μολύνθηκαν με τον ιό ο οποίος στη συνέχεια αποβλήθηκε από τον οργανισμό τους όταν εκτέθηκαν και πάλι σε αυτόν, 35 ημέρες αργότερα.

Και οι 9 είχαν λίγα ή καθόλου συμπτώματα μετά την επανέκθεση και είχαν ανοσολογική απόκριση που φάνηκε να τους προστατεύει από δεύτερη λοίμωξη.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πόσο διαρκεί αυτή η φυσική ανοσία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα