Υποχρεωτική χρήση μάσκας και αντικατάστασή της έπειτα από 4 ώρες ή σε περίπτωση που λερωθεί, προβλέπεται στα αεροπορικά ταξίδια.

Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο πρωτόκολλο ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ασφάλειας Πτήσεων (EASA), το οποίο παρατίθεται πιο κάτω. Με αυτό, καθορίζεται η στρατηγική αποφυγής διασποράς του ιού στους χώρους των αεροδρομίων και στις καμπίνες των αεροσκαφών.

Στα βασικά μέτρα πρόληψης περιλαμβάνεται η αποθάρρυνση των επιβατών, των μελών του πληρώματος και του προσωπικού με συμπτώματα ίωσης να παρίστανται στο αεροδρόμιο.

Απαραίτητη θεωρείται η τήρηση της φυσικής απόστασης (1,5 μέτρο μεταξύ ατόμων), η τήρηση μέτρων υγιεινής για το προσωπικό και τους επιβάτες και απολύμανση των χώρων. Παρόμοια μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται στους τερματικούς σταθμούς.

Οι εταιρείες πρέπει να ενθαρρύνονται να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ουράς. Προτείνονται σημάδια στάσης κάθε επιβάτη, με απόσταση 1,5 μέτρου του ενός από το άλλο.

Όπου είναι δυνατόν, να αποφεύγεται η επαφή με εποφάνειες να προτιμούνται εναλλακτικά διαδικασίες, όπως το ηλεκτρονικό check in.

Το άνοιγμα των υπηρεσιών και καταστημάτων μέσα στα αεροδρόμια πρέπει να γίνεται με προτεραιότητα όπου διασφαλίζεται η φυσική απόσταση. Όταν αυτές οι υπηρεσίες δεν είναι ανοιχτές, πρέπει να προβλέπεται η δωρεάν παροχή νερού στο κοινό.

Τεστ

Με βάση τις διαθέσιμες επιστημονικές μεθόδους, δεν μπορεί να υποστηριχθεί τεστ ανοσίας σε επιβάτες για κορωνοϊό, προκειμένου να χορηγείται ένα "διαβατήριο ανοσίας". Δεν αποκλείονται αλλαγές, καθώς το θέμα αξιολογείται με βάση τις επιστημονικές εξελίξεις.

Ενημερωτικό υλικό πρέπει να είναι διαθέσιμα σε πολλά σημεία των αεροδρομίων (είσοδοι, οθόνες πληροφοριών, πύλες, σαλόνια) και σε πολλές γλώσσες. Θα πρέπει, επίσης, να διατίθεται στις καμπίνες των αεροσκαφών, κατά προτίμηση μέσω βίντεο ή ηχητικού μηνύματος και ήχου, όταν δε είναι δυνατή η διάθεση φυλλαδίων.

Πρέπει να υπενθυμίζεται στους επιβάτες να τηρούν τη φυσική απόσταση του 1,5 μέτρου σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους στο αεροδρόμιο.

Μάσκες 

Όλοι οι επιβάτες και τα άτομα που βρίσκονται στον χώρο του αεροδρομίου πρέπει να φορούν ιατρικές μάσκες, από τη στιγμή που μπαίνουν στο κτίριο του τερματικού σταθμού, μέχρι να εξέλθουν από το κτίριο του τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο προορισμού.

Χρήση μάσκας δεν προβλέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως οι έλεγχοι ασφαλείας.

Μπορούν να εξαιρεθούν από τη χρήση της τα παιδιά κάτω των 6 ετών, καθώς και άτομα που έχουν ιατρικό λόγο να μην φορούν μάσκες προσώπου.

Πρέπει να υπενθυμίζεται στους επιβάτες ότι οι μάσκες πρέπει να αντικαθίστανται αφού φορεθούν για 4 ώρες, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική σύσταση από τον κατασκευαστή τους.

Πρέπει, επίσης, να αντικαθίστανται όταν βραχούν ή λερωθούν. Έτσι, οι επιβάτες πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκή ποσότητα μασκών για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις διαδικασίες για την ασφαλή απόρριψή τους στους κάδους, χωρίς πιάσουν με τα χέρια συγκεκριμένα σημεία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να εκδίδουν πληροφοριακό υλικό.

Η απόκτηση μάσκας πρέπει να είναι δυνατή στα αεροδρόμια, σε περιπτώσεις που οι επιβάτες δεν μπορούν να την προμηθευτούν από πριν.

Η χρήση της, δε, πρέπει να θεωρείται μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο και όχι ως υποκατάσταση των ατομικών μέτρων υγιεινής, όπως η φυσική απόσταση, η προφύλαξη κατά τον βήχα και το φτέρνισμα, η σχολαστική υγιεινή χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, της μύτης, των ματιών και του στόματος.

Μέτρα

Οι επιβάτες πρέπει να τηρούν συνεχώς τα ακόλουθα μέτρα, εκτός εάν υπάρχει διαφορετική σύσταση από το προσωπικό του αεροδρομίου ή τα μέλη του πληρώματος:

Υγιεινή χεριών - πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή, όπου αυτό δεν είναι διαθέσιμο, χρησιμοποιώντας αλκοολούχο διάλυμα.

Αναπνευστική αγωγή: καλύψτε το στόμα και τη μύτη με ένα μαντίλι ή λυγισμένο αγκώνα κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα, ακόμη και όταν φοράτε μάσκα.

Περιορίστε την άμεση επαφή (άγγιγμα) οποιωνδήποτε επιφανειών στο αεροδρόμιο και στο αεροσκάφος.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο