Χωρίς ομοφωνία θα ληφθεί η απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την Κυριακή ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, "οι περισσότεροι είναι σύμφωνοι", αν και δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Η σχετική εισήγηση θα γίνει στην Κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στην απόφαση για τη λειτουργία των σχολείων.

Επιχειρώντας να αναδείξει το πόσο δύσκολο είναι το θέμα, ο κ. Χατζηγεωργίου υπογράμμισε πως έχει απασχολήσει σε μαγάλο βαθμό τους επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αλλά και ειδικούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθύμισε πως η απόφαση για κλείσιμο ελήφθη στην αρχή της επιδημίας "χωρίς στέρεα στοιχεία", ενώ η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς ούτε τώρα είναι πάρα πολύ ισχυρά τα δεδομένα.

Σε σχέση με το τι θα προτείνει η επιτροπή, τόνισε πως υπάρχουν "πολλά ήπιας ισχύος επιχειρήματα", τα οποία λένε πως "πρέπει να ανοίξουμε".

Επιλέστηκε, μάλιστα, τρεις λόγους, για τους οποίους η εισήγηση των ειδικών αναμένεται να είναι θετική:

  1. Όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία από τον κορωνοϊό, η πιθανότητα να νοσήσουν τα παιδιά είναι πολύ μικρή.
  2. Πάρα πολύ μικρές (της τάξης του 0,01%) είναι και οι επιπτώσεις της νόσου σε όσα νοσήσουν.
  3. Τα παιδιά έχουν, επίσης, χαμηλό ρόλο στη μετάδοση του ιού.

"Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η ζυγαριά κλείνει προς το άνοιγμα των σχολείων", είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας πως - σε επόμενη φάση - θα υπάρξει πρόταση της επιτροπής και για τους παιδικούς σταθμούς.

Συστάσεις

Στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας πως - μέχρι τώρα - η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά, οι συστάσεις τηρούνται και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, αύριο θα ανακοινωθεί αν ανοίγουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί. 

Δημ.Κ.