Ερευνητές του Yale ανακάλυψαν τη ‘’νευρωνική κατοικία’’ του αισθήματος του στρες που αισθάνονται άνθρωποι, πληροφορία που μπορεί ενδεχομένως να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την άβολη αίσθηση φόβου και άγχους που μπορεί να προκαλέσει το στρες, αναφέρουν ερευνητές.

Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου ανθρώπων που εκτέθηκαν  σε πολύ στρεσογόνες εικόνες αποκαλύπτουν ένα δίκτυο νευρωνικών συνδέσεων που πηγάζει στον εγκέφαλο από τον ιππόκαμπο - περιοχή που βοηθά στον έλεγχο της παρακίνησης, του συναισθήματος και της μνήμης.

Τα εγκεφαλικά δίκτυα που στηρίζουν τη σωματική αντίδραση στο στρες έχουν μελετηθεί καλά σε ζώα.

Η ενεργοποίηση των εγκεφαλικών περιοχών, όπως του υποθάλαμου, προκαλεί παραγωγή στεροειδών ορμονών - γλυκοκορτικοειδή - ενόψει στρες. Αλλά, η πηγή της υποκειμενικής εμπειρίας του ανθρώπου, κατά την πανδημία για παράδειγμα, είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Ερευνητές υπέβαλαν σε μια σειρά λειτουργικών μαγνητικών τομογραφιών συμμετέχοντες από τους οποίους ζητήθηκε να ποσοτικοποιήσουν τα επίπεδα στρες όταν δουν ενοχλητικές εικόνες.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι νευρωνικές συνδέσεις από τον ιππόκαμπο στη θέαση αυτών των εικόνων έφτασαν σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με ζωτικές αντιδράσεις στο στρες αλλά και με το ραχιαίο πλάγιο μετωπιαίο φλοιό, περιοχή που εμπλέκεται σε υψηλότερες νοητικές λειτουργίες και έλεγχο των συναισθημάτων.

Οι ερευνητές του Yale ανακάλυψαν ότι όταν νευρωνικές συνδέσεις μεταξύ του ιππόκαμπου και του μετωπιαίου λοβού ήταν ισχυρότερες, συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο αγχωμένοι από τις ενοχλητικές εικόνες.

Συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο αγχωμένοι όταν το νευρικό κύκλωμα μεταξύ του ιππόκαμπου και του υποθαλάμου ήταν πιο ενεργό.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι υπάρχουν επίσης ενδείξεις από άλλες έρευνες ότι όσοι πάσχουν από διαταραχές ψυχικής υγείας όπως τα άγχος, μπορεί ενδεχομένως να έχουν δυσκολία να λάβουν χαλαρωτικά ερεθίσματα  από το μετωπιαίο λοβό σε περιόδους στρες

Η Rajita Sinha, δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως  βοηθούν στο σχεδιασμό θεραπευτικής παρέμβασης σε πολλούς στόχους, όπως αύξηση της δύναμης των συνδέσεων από τον ιππόκαμπο στο μετωπιαίο λοβό ή μείωση της σηματοδότησης στα κέντρα στρες.

Προσαρμοστικές

Οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ανταποκρίσεις τους στο πείραμα φάνηκε να είναι προσαρμοστικές - οι συνδέσεις δικτύου με τον μετωπιαίο λοβό έγιναν πιο δυνατές καθώς εκτέθηκαν σε στρεσογόνες εικόνες.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτοί οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αναμνήσεις που βοηθούν να ρυθμιστεί η αντίδραση σε στρεσογόνες εικόνες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρομοίως με πρόσφατα ευρήματα ότι η ανάκληση θετικών εμπειριών μπορεί να μειώσει την αντίδραση του σώματος στο στρες, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι νευρωνικά κυκλώματα που συνδέονται με τη μνήμη μπορούν να αξιοποιηθούν για να δημιουργηθεί πιο ανθεκτική συναισθηματική  αντίδραση στο στρες

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management