Οι περισσότερες επιμολύνσεις με SARS-CoV-2 συμβαίνουν εντός της οικογένειας. Μία μελέτη κοόρτης που δημοσιεύθηκε στο BMJ Global Health δείχνει ότι η συχνή απολύμανση της κατοικίας και η χρήση προστατευτικών μασκών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Στην Κίνα 70% των επιμολύνσεων εμφανίζονται εντός της οικογένειας. Οι κινέζικες Αρχές συμβουλεύουν για τον λόγο αυτό τους συγγενείς να χρησιμοποιούν απολυμαντικά μέσα και προστατευτικές μάσκες. Ο Π.Ο.Υ και η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας δεν συστήνουν ως τώρα την χρήση μασκών μιας και δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν την προστατευτική τους επίδραση.

Μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Quanyi Wang του ερευνητικού κέντρου του Πεκίνου για την προληπτική ιατρική έστειλε σε 124 οικογένειες ερωτηματολόγια, τα οποία αφορούσαν διαπιστωμένη νόσηση από COVID-19. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τι έκαναν οι συγγενείς για να προστατευθούν από τον κορωνοϊό.   

Σε 41 οικογένειες διαπιστώθηκαν 77 περαιτέρω νοσήσεις από COVID-19. Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μετάδοση στην οικογένεια ήταν οι στενές επαφές. Για άτομα, που είχαν πλησιάσει τον επιμολυσμένο 4 ή και περισσότερες φορές σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, ο Wang προσδιόρισε ρυθμισμένη Odds Ratio (aOR) στα 18,26 με  πολύ μεγάλο διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 1,08 έως 15,60. Επίσης μία διαρροϊκή νόσος του επιμολυσμένου φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης.

Σε νοικοκυριά τουναντίον όπου γινόταν καθαρισμός με απολυμαντικά μέσα χλωρίου ή αιθανόλης εμφανίζονταν λιγότερες επιμολύνσεις. Παρόμοια προστατευτική επίδραση είχαν και οι μάσκες. Ο κίνδυνος επιμόλυνσης μειώθηκε από την καθημερινή απολύμανση της κατοικίας στο 77% και από την χρήση μάσκας στο 79%.  

Πηγές:
BMJ Global Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα