Νέα έρευνα έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και κοιλιοκάκης.

Ερευνητές ανέλυσαν δεκάδες έρευνες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1978 και 2019 που περιλάμβαναν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη, Βόρειο Αμερική και Ασία.

Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με προηγούμενη διάγνωση κοιλιοκάκης  είχαν 9 φορές αυξημένο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και  ασθενείς με τη δεύτερη νόσο είχαν αυξημένο κίνδυνο κοιλιοκάκης αλλά σε μικρότερη έκταση.

Η Dr. Maria Ines Pinto-Sanchez, δήλωσε ότι γιατροί πάντα υποπτεύονταν ότι οι δυο νόσοι μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται, αλλά ποτέ δεν είχε ανακαλυφθεί σχέση.

Η Pinto-Sanchez, δήλωσε ότι το εύρημα είναι σημαντικό, καθώς η αποτυχία να διαγνωστεί η μια ή η άλλη πάθηση  θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την κατάλληλη ανταπόκριση σε διαθέσιμες αγωγές.

Εγείρει επίσης ερωτήσεις σχετικά με εξέταση για την ύπαρξη της άλλης νόσου, σε ασθενή που ήδη έχει διαγνωστεί με μια από τις δυο παραπάνω.

Επι του παρόντος δεν είναι σαφές αν εξέταση για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην κοιλιοκάκη και το αντίστροφο.

Η Dr. Elena Verdu, καθηγήτρια στο McMaster, δήλωσε ότι περισσότερες έρευνες χρειάζονται για τη σχέση, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της εικόνας των ασθενών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Gastroenterology.

 

Πηγές:
Gastroenterology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα