Επισκόπησή 56 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών ανακάλυψε ότι η ψυχοθεραπεία- και κυρίως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία- μπορεί ενδεχομένως να είναι αποτελεσματική στη μείωση της φλεγμονής του οργανισμού.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης, που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Psychiatry, έδειξαν  ότι η συμπεριφορική θεραπεία ήταν ανώτερη από άλλες ψυχοθεραπείες στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Dr. George Slavich, του UCLA, εξέτασε αν παρεμβάσεις που συνήθως χρησιμοποιούνται για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, θα μπορούσαν επίσης να ενισχύουν βιολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη σωματική υγεία. Ανέλυσε τη διάρκεια και τα είδη ψυχοθεραπείας με ομάδες ή χωρίς. Τέλος εξέτασρ πώς οι αγωγές επηρέαζαν διαφορετικούς δείκτες φλεγμονής και άλλες διαδικασίες του ανοσοποιητικού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν κλινικές δοκιμές που εξέταζαν την επίδραση αρκετών ειδών παρεμβάσεων όπως της συμπεριφορικής, με ή χωρίς φάρμακα, της στήριξης για πένθος, του συνδυασμού 2 ή περισσότερων ψυχοθεραπειών κ.α.

Ο Slavich δήλωσε ότι η ψυχοθεραπεία, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται κάποιος για τον εαυτό του και για τον κόσμο και η αλλαγή αυτών των πεποιθήσεων μπορεί να επηρεάσει τη βιολογία του. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικός και σχετικά φτηνός τρόπος μείωσης του κινδύνου χρόνιων νόσων που αφορούν φλεγμονή.

Μέσω της ανάλυσης, οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν καλύτερα πώς αντιδρά το σώμα σε μη φαρμακευτικές αγωγές για χρόνια φλεγμονή η οποία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών νόσων.

Εξέτασαν αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα που είχαν σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι κυτοκίνες που προάγουν τη φλεγμονή επηρεάζονταν πιο ισχυρά από την ψυχοθεραπεία γενικά και τη γνωσιακή συμπεριφορική ειδικά.

Οι κυτοκίνες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να γιατρέψει πληγές και να καταπολεμήσει λοιμώξεις.

Αν οι κυτοκίνες μείνουν για μεγάλο διάστημα αυξημένες μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή, που αυξάνει τον κίνδυνο σωματικών νόσων αλλά και ψυχικών προβλημάτων, όπως άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες, σχιζοφρένεια, αυτοτραυματισμό και αυτοκτονία.

Ο Slavich δήλωσε ότι τα ευρήματα δίνουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί ενδεχομένως να είναι βοηθητική σε αυτό.

Από όλες τις παρεμβάσεις που εξετάστηκαν, η γνωσιακή συμπεριφορική ήταν η πιο αποτελεσματική στη μείωση της φλεγμονής, ακολουθούμενη από πολλές ή συνδυαστικές παρεμβάσεις. Επίσης, ανακαλύφθηκε ότι τα οφέλη της πρώτης στο ανοσοποιητικό διαρκούν τουλάχιστον 6 μήνες μετά την αγωγή.

 

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
MoU μεταξύ Lamda και Ιατρικού Αθηνών για Healthcare Park στο Ελληνικό
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ