Τη χρήση μάσκας από το υγειονομικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα των νοσοκομείων και όχι μόνο στα τμήματα COVID-19, προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

"Όταν ένας γιατρός εργάζεται σε μία Καρδιολογική πτέρυγα ή σε μία Κλινική παρηγορητικής φροντίδας, όπου δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι ασθενείς με COVID-19, θα πρέπει να φορά ιατρική μάσκα", είπε την Παρασκευή ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Tedros Adhanom.

Ο κ. Adhanom υπογράμμισε πως οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως μέρος μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής, δίνοντας, όμως, νέες οδηγίες σε μία σειρά από θέματα που σχετίζονται με αυτές.

Όπως είπε, ο ΠΟΥ συνεχίζει να συνιστά στα άτομα που νοσούν και έχουν συμπτώματα της COVID-19 να παραμείνουν στο σπίτι και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Άτομα που έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν COVID-19 θα πρέπει να είναι απομονωμένα και να νοσηλεύονται σε ειδικές δομές, ενώ οι επαφές τους πρέπει να είναι σε καραντίνα.

Εάν είναι απολύτως απαραίτητο για ένα άρρωστο άτομο ή μια επαφή να φύγει από το σπίτι, θα πρέπει να φορά  ιατρική μάσκα.

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να συμβουλεύει ότι τα άτομα που φροντίζουν ένα μολυσμένο άτομο στο σπίτι πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα, όσο βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο.

Συνεχίζει να συμβουλεύει ότι οι εργαζόμενοι στην Υγεία χρησιμοποιούν ιατρικές μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό όταν ασχολούνται με ύποπτους ή επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19.

Αλλαγές 

Σύμφωνα με τον κ. Adhanom, οι συστάσεις του Οργανισμού ως προς τις μάσκες αλλάζουν στα εξής:

Σε περιοχές με εκτεταμένη μετάδοση του ιού, ο ΠΟΥ συμβουλεύει ιατρικές μάσκες για όλα τα άτομα που εργάζονται στην υγειονομική μονάδα και όχι μόνο εργαζομένων που ασχολούνται με ασθενείς με COVID-19.

Σε περιοχές με κοινοτική μετάδοση, ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ή όσοι έχουν υποκείμενες παθήσεις να φορούν ιατρική μάσκα σε καταστάσεις στις οποίες η φυσική απόσταση δεν είναι δυνατή.

Ο ΠΟΥ έχει ενημερώσει για τη χρήση μάσκας στο ευρύ κοινό και σε περιοχές με κοινοτική μετάδοση.

Στρώματα

Οι συστάσεις προέρχονται έπειτα από ακαδημαϊκή έρευνα, όπως είπε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

Με βάση αυτή τη νέα έρευνα, ο ΠΟΥ συμβουλεύει ότι οι υφασμάτινες μάσκες να αποτελούνται από τουλάχιστον τρία στρώματα διαφορετικού υλικού.

Οι άνθρωποι - είπε - μπορούν ενδεχομένως να μολυνθούν εάν χρησιμοποιούν μολυσμένα χέρια για να προσαρμόσουν τη μάσκα ή να την βγάλουν επανειλημμένα και να την βάλουν, χωρίς να καθαρίσουν τα χέρια μεταξύ τους.

Οι μάσκες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, οδηγώντας τους ανθρώπους να παραμελήσουν μέτρα όπως η υγιεινή των χεριών και η φυσική απόσταση.

Δεν υποκαθιστούν τη φυσική απόσταση, την υγιεινή των χεριών και άλλα μέτρα Δημόσιας Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις