Άσχημα είναι τα μαντάτα για τον ελληνικό τουρισμό. Με λίγες εξαιρέσεις, οι καλύτεροι "πελάτες" της χώρας μας δοκιμάζονται από τον κορωνοϊό, με πολλά κρούσματα και θανάτους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στα δύο τελευταία επιδημιολογικά δελτία, υπάρχουν δεκάδες κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, τα οποία αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο περιλαμβάνονται 97 νέα κρούσματα, εκ των οποίων οι 30 αφορούν ταξιδιώτες.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο δελτίο της 2 Ιουνίου, το οποίο περιελάμβανε 19 κρούσματα, εκ των οποίων τα 12 ήταν εισαγόμενα.

Το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, από τις 15 Ιουνίου, με ελεύθερες πτήσεις, αναμένεται να επιβαρύνει την κατάσταση.

Ως μέτρο άμυνας έχει προταθεί η διάκριση των ταξιδιωτών σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που προέρχονται από "πράσινα" και σε όσους προέρχονται από "κόκκινα" αεροδρόμια, όπως μία σειρά αεροδρομίων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι οιωνοί δεν είναι καθόλου θετικοί για τη χώρα μας, καθώς πολλοί από τους παραδοσιακά καλύτερους "πελάτες" του ελληνικού τουρισμού έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι οκτώ χώρες από τους οποίους προήλθαν πέρυσι οι περισσότεροι επισκέπτες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Σουηδία.

Ως μέτρο σύγκρισης για τον πίνακα που ακολουθεί, η Ελλάδα έχει μόλις 27,5 κρούσματα και 1,7 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού...

Κρούσματα και νεκροί από CoViD-19 ανά 100.000 κατοίκους

Μετάπτωση

Ο παραπάνω πίνακας διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και σημερινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως φαίνεται, με εξαίρεση την Πολωνία και τη Γερμανία, οι υπόλοιπες χώρες έχουν υψηλή κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

Η παράμετρος αυτή, σε συνδυασμό με συμπεριφορές που παρατηρούνται από εγχώριους τουρίστες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη μετάπτωση σε καταστάσεις "lockdown" ή περιορισμών, κατά περίπτωση.

Οι λοιμωξιολόγοι, που έδωσαν αρχικά τη σύμφωνη γνώμη τους για άνοιγμα της οικονομίας, προειδοποιούν τώρα για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.

Ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε πως "δεν θέλει πανικό, θέλει εγρήγορση".

Σε καμία περίπτωση - είπε - δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown, σημειώνοντας πως, κατά την εκτίμησή του, πρέπει να αποφευχθούν ακόμη και τα τοπικά lockdown.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;