Η άπνοια ύπνου διακόπτει τον ύπνο ανθρώπων που την εμφανίζουν. Σύμφωνα με την Aμερικανική Ένωση Αναπνευστικής Φροντίδας, στις Η.Π.Α πάσχουν από άπνοια 18 εκατ. άνθρωποι. Νέα έρευνα δείχνει ότι ενδεχομένως συντομεύει τη ζωή.

Έρευνα που συνεχίζεται, στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, δείχνει ότι άνθρωποι με σοβαρή άπνοια έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με ανθρώπους που δεν την εμφανίζουν.

Ερευνητές εξέτασαν 1.500 εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα Wisconsin Sleep Cohort Study και εξέτασαν κρατικά αρχεία θανάτων για να εντοπίσουν αιτίες θανάτου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 19% των συμμετεχόντων με σοβαρή άπνοια πέθαναν, 42% από αυτούς λόγω καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού.

Αντίθετα, μόνο 4% των συμμετεχόντων χωρίς άπνοια πέθαναν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Terry Young, Καθηγητή επιδημιολογίας, άντρες και γυναίκες με άπνοια, στο γενικό πληθυσμό-όχι ασθενείς-που στην πλειονότητά τους δεν έχουν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί είχαν φτωχότερη εικόνα επιβίωσης σε σχέση με ανθρώπους χωρίς άπνοια, έχοντας ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος, ηλικία και φύλο.

Η έρευνα επίσης δείχνει ότι η εφαρμογή συνεχούς θετικής πίεσης στους ανώτερους αεραγωγούς (CPAP) μπορεί να προστατεύσει όσους πάσχουν από άπνοια, από θάνατο λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Η θεραπεία αυτή παρέχει σταθερό ρεύμα αέρα μέσω μιας μάσκας που φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

H μέθοδος κρατά τους αεραγωγούς ανοιχτούς, εμποδίζοντας παύσεις στην αναπνοή και αποκαθιστώντας τα ομαλά επίπεδα οξυγόνου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Sleep’.

Πηγές:
‘Sleep’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο