Μέτριος είναι ο κίνδυνος να επιστρέψει η Ελλάδα σε αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης για τον κορωνοϊό, όπως το lockdown.

Ο κίνδυνος θα γίνει υψηλός, στην περίπτωση που - ενώ αυξάνονται τα κρούσματα - δεν θα λειτουργεί μηχανισμός για καταγραφή και εξετάσεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έκθεση κινδύνου που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η οποία παρατίθεται πιο κάτω.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, λίγο πριν από την περίοδο των θερινών διακοπών και καθώς τα κράτη μέλη χαλαρώνουν τους περιορισμούς, υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να μην τηρούν σταθερά τα μέτρα, λόγω "κόπωσης από την απομόνωση".

Με αυτό το δεδομένο, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ελέγχου της φυσικής απόστασης και της πρόληψης των λοιμώξεων συνεχίζουν να τηρούνται.

"Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και οι προβλέψεις δείχνουν ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες", τονίζουν οι επιστήμονες του Κέντρου.

Όπως αναφέρουν, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού αυξάνεται και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επανεισαγωγής αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

  • Ο κίνδυνος είναι "μέτριος", σε περιπτώσεις που - με τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων - καταγράφονται σποραδικά ή εστιασμένα κρούσματα.
  • Ο κίνδυνος κρίνεται ως "υψηλός", εφόσον τα μέτρα αποσύρονται, ενόσω υπάρχει μετάδοση του ιού στην κοινότητα και δεν διατίθενται κατάλληλα συστήματα καταγραφής, καθώς και δυνατότητες για εκτεταμένες εξετάσεις και ανίχνευσης επαφών.

Η Ελλάδα βρίσκεται προφανώς στην πρώτη κλίμακα, με σποραδικά κρούσματα, τα οποία έχουν αυξητική τάση, όπως προκύπτει από το παρακάτω γράφημα του ECDC.

Εξέλιξη επιδημίας από 26 Μαΐου έως 9 Ιουνίου

Παράγοντες

Αιτιολογώντας τις εκτιμήσεις τους, οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως η εφαρμογή αυστηρών μέτρων συνδέθηκε με μείωση της επίπτωσης.

Λίγες εβδομάδες από τη σταδιακή κατάργησή τους, δεν έχει παρατηρηθεί καμία ραγδαία ή αξιοσημείωτη αύξηση.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να έχουν συμβάλει στην παρατηρούμενη μείωση της συχνότητας, είναι η εποχικότητα, η ενημέρωση του πληθυσμού και η γνώση του σχετικά με τα μέτρα προστασίας και η αυξημένη διαθεσιμότητα τεστ για όσους έχουν εκτεθεί στον ιό.

Η χρήση μάσκας μπορεί να περιορίσει τον ρυθμό μετάδοσης, ενώ η προοδευτική άρση απαγόρευσης μαζικών συγκεντρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια