Επικίνδυνα μηνύματα σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας εκπέμπονται από τις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί ούτε την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου, όταν το πρώτο κύμα ήταν σε έξαρση και οι χώρες έμπαιναν σε lockdown για να σταματήσουν την εξάπλωση.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει τα χερσαία σύνορα (ήδη έγινε με τη Βουλγαρία) και να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες που θα έρθουν οδικώς για τις διακοπές τους. Σε όλες δε τις περιπτώσεις οι κυβερνήσεις δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να αυστηροποιήσουν τα μέτρα προφύλαξης, φοβούμενες το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης.

Προχθές, η Βουλγαρία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει ότι δεν προτίθεται να επιβάλει σκληρότερα περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 132 νέες μολύνσεις αλλά ο Μ. Μπορίσοφ έσπευσε να υποστηρίξει ότι "δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε γιατί ταυτόχρονα αυξάνει και ο αριθμός όσων ανέρρωσαν".

Στη χώρα των επτά εκατομμυρίων κατοίκων χθες έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν 81 θετικά κρούσματα στα 2.371 τεστ που έγιναν συνολικά με τα περισσότερα εξ αυτών, 28 να βρίσκονται στη Σόφια. Νοσηλεύονται 314 ασθενείς, 17 εξ αυτών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 341 αφορούν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα αυστηρότερα μέτρα θα οδηγούσαν σε πανικό και θα έθεταν σε κίνδυνο όλη την οικονομία, υποστηρίζει, όμως, ο βούλγαρος πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι οι έξι θάνατοι που καταγράφηκαν χθες αφορούσαν σε ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]