Ερευνητές του University of Otago, ανακάλυψαν ορισμένα μυστικά μακροζωίας σε νέα έρευνα. Η αποχή από το κάπνισμα και το να είναι κοινωνικά ενεργός σε μεγάλη ηλικία είναι κοινά χαρακτηριστικά των πολύ ηλικιωμένων στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Yoram Barak, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πώς οι άνθρωποι μπορούν να έχουν κάποιον  έλεγχο στη διαδικασία γήρανσης.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 292 υπέργηρων κοντά στα 100 που δεν είχαν συνήθεις χρόνιες νόσους όμως ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η άνοια και η υπέρταση.

Περιέλαβαν επίσης πληροφορίες σχετικές με επιπλέον 103.377 ηλικιωμένους άνω των 60.

Όλοι ζούσαν σε σπίτια και όχι σε ιδρύματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κοινωνική ενασχόληση των συμμετεχόντων ήταν παρόμοια σε όλες τα ηλικιακές ομάδες.

Τα ποσοστά κατάθλιψης και διαβήτη μειώνονταν σταθερά με την αυξανόμενη ηλικία και τα ποσοστά άνοιας μειώνονταν μετά την ηλικία των 80.

Τα ποσοστά υπέρτασης αυξάνονταν κατά σχεδόν 30% από την ηλικία των 60 έως τα 100.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η άσκηση βελτιώνει την υγεία και τη διάρκεια της ζωής αλλά στην έρευνα οι περισσότεροι είχαν παρόμοιο προφίλ άσκησης και δεν υπήρχε αρκετή διακύμανση της διάρκεια ή της έντασης ώστε να εξεταστεί η επίδραση στη γήρανση.

Ωστόσο μεταξύ όσων ρωτήθηκαν, οι ομάδες με την υψηλότερη σωματική δραστηριότητα είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια.

Η μέση ηλικία όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν τα 101 χρόνια.

Οι υπέργηροι ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες και σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα οι γυναίκας ήταν πιο πιθανό να μην πάσχουν από τις κοινές χρόνιες νόσους.

Η έρευνα ανακάλυψα υψηλότερα ποσοστά υπέργηρων χωρίς χρόνιες νόσους στη Νέα Ζηλανδία σε σχέση με άλλες χώρες.

Ο καθηγητής Barak εξηγεί ότι βιοψυχοκοινωνικοί κύριοι παράγοντες αξιοσημείωτης υγείας και μακροζωίας σε όσους ζουν 100 χρόνια δεν είναι σαφείς. Γενετικοί παράγοντες, γεωγραφικές τοποθεσίες και χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής μελετώνται σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν προδιαθεσικοί  παράγοντες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Aging Clinical and Experimental Research.

 

Πηγές:
Aging Clinical and Experimental Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα