Έγκριση να δοκιμαστεί ως υποψήφιο φάρμακο κατά του κορωνοϊού έλαβαν από την  Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)   οι εταιρείες NeuroRx και Relief Therapeutics για το RLF-100 (Aviptadil) στη θεραπεία της οξείας πνευμονικής βλάβης / σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας που σχετίζεται με το Covid-19.  

Το RLF-100 θα δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές φάσης 2/3 σε μεγάλα ιατρικά κέντρα όπως University of Miami, Houston Methodist Hospital, University of California-Irvine, NYU Langone Medical Centre και Rambam Healthcare Campus στο Ισραήλ.

Eίναι μια συνθετική μορφή ανθρώπινου αγγειοδραστικού εντερικού πεπτιδίου (VIP), το οποίο ελαχιστοποιεί τη φλεγμονή στους πνεύμονες και προστατεύει τα κυψελιδικά κύτταρα τύπου II που θεωρείται ότι παρέχουν μια οδό εισόδου για το SARS-CoV-2 να φτάσει στους πνεύμονες.

Οι ασθενείς με Covid-19 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και με αναπνευστική ανεπάρκεια θα συμπεριληφθούν στην πολυκεντρική κλινική δοκιμή με στόχο τη μείωση της θνησιμότητας και την ενίσχυση της οξυγόνωσης του αίματος προστατεύοντας τα κυψελιδικά κύτταρα τύπου II από τον ιό SARS-CoV-2.

Το RLF-100 είναι ένα πατενταρισμένο σκεύασμα VIP που σχεδιάστηκε με βάση το πρωτότυπο έργο του Dr. Said. Εξασφαλίστηκε έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους από τον FDA το 2001 και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το 2005.

Το VIP έλαβε τον χαρακτηρισμό του ορφανού φαρμάκου το 2001 από τον FDA για τη θεραπεία του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, ενώ το 2005 για τη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης.

Το 2008, το σκεύασμα εξασφάλισε τον ορισμό ορφανού φαρμάκου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη θεραπεία οξείας πνευμονικής βλάβης, ενώ το 2007 για τη θεραπεία της σαρκοείδωσης.

Πηγές:
pharmaceutical-business-review.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας