Κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του νέου κορωνοϊού, μπορεί να προκαλέσει παλαιότερη μόλυνση με άλλον κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του London School of Economics (LSE) Ηλία Μόσιαλο (φωτογραφία κάτω), είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο "διασταυρούμενης ανοσοπροστασίας" από λοίμωξη του ιού SARS-CoV-2, λόγω προηγούμενων πιθανών μολύνσεων από άλλους εποχικούς κορωνοϊούς.

Ο καθηγητής εξηγεί πως μπορεί να υπάρχουν "μη ειδικές διεγέρσεις Τ-λεμφοκυττάρων", εξαιτίας έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς (229E, NL63, OC43 και HKU1). Αυτό ενδέχεται να μάς προφυλάσσει από τις επιπλοκές σοβαρής λοίμωξης λόγω του SARS-CoV-2.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν έχει καθοριστεί αυτό το δυναμικό της διασταυρούμενης ανοσοπροστασίας, λόγω του ότι κάποιοι έχουν κολλήσει διαφορετικούς από τον SARS-Cov-2 κορωνοϊούς, και εάν βέβαια υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη διερεύνησε και τους μηχανισμούς της κυτταρικής ανοσίας στον SARS-CoV-2  και η ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε από πολλές ομάδες του πανεπιστήμιου του Tübingen και από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Helmholtz Centre for Infection Research, στη Γερμανία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα μη μολυσμένα από τον κορωνοϊό άτομα, είχαν κατά 81% απόκριση Τ-λεμφοκυττάρων στον SARS-CoV- 2. Η ανοσοαπόκριση αυτή αποδίδεται σε προηγούμενή τους έκθεση σε κορωνοϊούς "κοινού κρυολογήματος".

Πιθανότητα

Πως μεταφράζονται όμως αυτά τα αποτέλεσματα; Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί:

  • Υπάρχει πιθανότητα προϋπάρχουσας κυτταρικής ανοσίας στο SARS-CoV-2; Ναι
  • Είναι καλά́ αυτά́ τα νέα; Ναι
  • Είναι πιθανό́ αυτό́ να ευθύνεται για το πιο ήπιο προφίλ της νόσου στην Ελλάδα; Ναι
  • Αποκλείει αυτή́ η προϋπάρχουσα διασταυρουμένη ανοσοπροστασία τη μόλυνση αυτών των ανθρώπων; Όχι

Για ποσό καιρό́ θα μας προστάτευε αυτή́ η προϋπάρχουσα ανοσία και τι σημαίνει αυτό́ για το δεύτερο κύμα;

Ο κ. Μόσιαλος τονίζει πως αν ανατρέξουμε στην βιβλιογραφία των κορωνοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, οι αναφορές λένε πως η προστατευτική ανοσία κυμαίνεται από τρεις έως έξι μήνες και σχεδόν πάντα για λιγότερο από ένα χρόνο.

Ίσως λοιπόν και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες που ενδημούν οι κορωνοϊοί, να υπάρχει κάποιου είδους προϋπάρχουσα ανοσία λόγω πρότερης έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς.

Τα αποτελέσματα, βέβαια, της γερμανική μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες και η συγκεκριμένη μελέτη θα πρέπει να κριθεί και να δημοσιευθεί σε σοβαρό επιστημονικό περιοδικό.

Παραμένει, ωστόσο, η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει διασταυρούμενη ανοσοπροστασία από λοίμωξη του ιού SARS-CoV-2, λόγω προηγούμενων μολύνσεων από άλλους εποχιακούς κορωνοϊούς.

Δημ.Κ.