Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology, δείχνει ότι εύκολες, παθητικές διατάσεις για 12 εβδομάδες βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος, καθιστώντας πιο εύκολη τη διάταση των αρτηριών και τη μείωση της δυσκαμψίας τους.

Οι παθητικές διατάσεις διαφέρουν από τις ενεργητικές αφού στις πρώτες εμπλέκεται εξωτερική δύναμη (κάποιος άλλος ή η βαρύτητα) ενώ τις ενεργητικές τις κάνει κάποιος μονός του.

Οι αλλαγές που παρατήρησαν οι ερευνητές στα αγγεία θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή σε νόσους όπως η καρδιοπάθεια.

Ερευνητές του University of Milan χώρισαν 39 υγιείς συμμετέχοντες σε 2 ομάδες.

Η ομάδα ελέγχου δεν έκανε διατάσεις, ενώ η άλλη ομάδα έκανε διατάσεις στα πόδια, 5 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση των παθητικών διατάσεων στη ροή αίματος τοπικά και στο πάνω μέρος του χεριού. Ανακάλυψαν ότι οι αρτηρίες στο κάτω μέρος του ποδιού και στο πάνω μέρος του χεριού είχαν αυξημένη ροή αίματος και διάταση, κατά τη διέγερση, καθώς και μειωμένη δυσκαμψία.

Και οι δυο αλλαγές μπορεί ενδεχομένως να έχουν εφαρμογή σε νόσους όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης.

Επιπλέον, οι διατάσεις μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ή μετά από εγχειρήσεις, ώστε να διατηρηθεί η υγεία των αγγείων όταν οι ασθενείς έχουν χαμηλή κινητικότητα.

 

Πηγές:
Journal of Physiology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα