Οι 239 υπογράφοντες, από 32 χώρες, προέρχονται από διάφορους τομείς επιστημών όπως μηχανολογία, ιολογία, φυσική αερολυμάτων, επιδημιολογία, ιατρική και μηχανική κτηρίων.

Με επικεφαλής τη διεθνώς αναγνωρισμένη ειδικό, καθηγήτρια Lidia Morawska, η έκκληση είναι να αντιμετωπιστεί το εύρημα έρευνας ότι κάποιος με λοίμωξη εκπνέει μικρά σταγονίδια που φέρουν τον ιό, που μπορούν να ταξιδέψουν πιο μακριά από το σνιστώμενο 1,5 μέτρο ως μέσο κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Morawska, διευθύντρια του International Air Quality and Health Laboratory,  δήλωσε ότι έρευνες των υπογραφόντων και άλλων επιστημόνων έδειξαν πέραν λογικής αμφιβολίας ότι ιοί που εκπέμπονται ως μικροσταγονίδια μικρά ώστε να μένουν στον αέρα θέτουν άλλους σε κίνδυνο έκθεσης πέρα από το 1 ή τα 2 μέτρα όσον αφορά άνθρωπο με λοίμωξη.

Σε συνήθεις ταχύτητες σε εσωτερικούς χώρους, στον αέρα, σταγονίδιο 5-micron θα ταξιδέψει δεκάδες μέτρα, πολύ περισσότερο από την κλίμακα ενός δωματίου.

Η Morawska δήλωσε ότι πολλές έρευνες για την επιδημία του SARS είχαν δείξει ότι αερομεταδιδόμενη μετάδοση ήταν ο πιο πιθανός μηχανισμός που εξηγούσε το χωρικό μοτίβο των λοιμώξεων.

Εστιατόριο

Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σε εστιατόριο, 3 ομάδες κόλλησαν COVID-19, οι οποίοι δεν είχαν άμεση ή έμμεση επαφή μεταξύ τους αλλά είδαν σε μοντέλο πώς συνέβη η μετάδοση μέσω του αέρα.

Οι ανωτέρω επιστήμονες σημειώνουν ότι ανησυχούν πως οι άνθρωποι θα σκέφτονται ότι είναι προστατευμένοι ακολουθώντας τις τρέχουσες συστάσεις, αλλά χρειάζονται επιπλέον προφυλάξεις για αερομεταδιδόμενη έκθεση για να μειωθεί περαιτέρω η μετάδοση.

Η έκθεση με τίτλο "It is Time to Address Airborne Transmission of COVID-19" θα δημοσιευτεί στο  Clinical Infectious Diseases.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]