Πίεση στο σύστημα διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού, προκαλεί ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων σε τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Οι υγειονομικές αρχές επιχειρούν να αξιοποιήσουν ένα σύστημα διαλογής "επισκεπτών υψηλού κινδύνου". Οι ταξιδιώτες δηλώνουν τη χώρα προέλευσής τους και το εάν είχαν ενδιάμεσο προορισμό, προκειμένου το σύστημα να αξιολογήσει ποιοί πρέπει να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνουν πριν έρθουν στη χώρα ειδικό έντυπο και έχουν ένα QR - code . Με βάση αυτό υπολογίζεται ο "βαθμός επικινδυνότητας".

Η λογική της μεθόδου που εφαρμόζεται στη χώρα μας είναι η εξής: Με δεδομένο πως το σύστημα μπορεί να διενεργεί 5.000 έως 6.000 τεστ την ημέρα, αναζητούνται οι επισκέπτες που εμφανίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο να φέρουν τον ιό, ενώ θα καλύπτεται παράλληλα και η εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με πηγές από την Πολιτική Προστασία, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αρχικά τη διενέργεια 8.500 τεστ την ημέρα. Από αυτά, τα 5.600 θα γίνονταν στα αεροδρόμια και τα υπόλοιπα στα σύνορα (Προμαχώνας) και σε λιμάνια (Πάτρα, Ηγουμενίτσα).

Έπειτα από την έξαρση της επιδημίας στις βαλκανικές χώρες, αποφασίστηκε να ελέγχονται πλέον όσοι μπαίνουν οδικώς από τα σύνορα, στον Προμαχώνα. Με βάση τις εκτιμήσεις, μπαίνουν στη χώρα μας από όλες τις πύλες ημερησίως περίπου 45.000 άτομα (τις καθημερινές), αριθμός που τα Σαββατοκύριακα μπορεί να ανέλθει σε 60.000.

Τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εισαγωγή κρουσμάτων. Εκτιμούν, δε, πως η επίπτωση στον εγχώριο πληθυσμό παραμένει χαμηλή, επειδή ο δείκτης μετάδοσης του ιού (R 0) είχε υποχωρήσει θεαματικά στην περίοδο του lockdown.

"Ορφανά"

Κρούουν, ωστόσο, τον κώδωνα του κινδύνου και για συμπεριφορές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, από τις οποίες μπορεί να πυροδοτηθεί ένας νέος γύρος έντονης παρουσίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. 

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, δεν είναι από το εξωτερικό, είναι στο εσωτερικό", σχολίασε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για "απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης".

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόβλημα είναι τα αποκαλούμενα "ορφανά" κρούσματα, κυρίως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, για τα οποία δεν είναι σαφής ο τρόπος μόλυνσης με τον ιό.

Υπάρχει, πάντως, και προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία τα εισαγόμενα κρούσματα δεν είναι αμελητέα: από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, σχεδόν τα 3 στα 5 κρούσματα κορωνοϊού αφορούν επισκέπτες της χώρας μας (156 από συνολικά 266 ή ποσοστό 58,6%).

Τεστ

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, το διάστημα 1 έως 6 Ιουλίου, εντοπίστηκαν 100 θετικά δείγματα που αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,3%.

"Υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη", είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας ένα "σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων", από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας.

Το θέμα, ωστόσο, είναι το κατά πόσο το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που διαμορφώνει η τουριστική κίνηση.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο αριθμός των εξετάσεων που διενεργούνται καθημερινά σπάνια φτάνει σε αυτά τα επίπεδα.

Αν και το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγαλύτερη ημερήσια παραγωγή, τις περισσότερες μέρες ο αριθμός τους βρίσκεται πιο κοντά στις 3.000 έως 4.000, παρά στις 5.000 με 6.000, ενώ μόνο μία φορά τις τελευταίες 25 μέρες ξεπέρασε τις 8.000 (στις 7 Ιουλίου).

 Αριθμός εξετάσεων για κορωνοϊό

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη