Η πτώση από τη σκάλα μπορεί να έχει επίμονες ψυχικές και σωματικές συνέπειες, αναφέρει νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν 134 ασθενείς από την Αυστραλία.

Πάνω από τους μισούς ασθενείς ήταν άνδρες άνω των 55 χρόνων και οι περισσότεροι είχαν τραυματιστεί κάνοντας δουλειές στο σπίτι. Όλα τα ατυχήματα είχαν γίνει ανάμεσα στον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016. Οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί μετά την πτώση σε δύο νοσοκομεία του Queensland.

Οι τραυματίες είχαν περάσει πέντε μέρες κατά μέσο όρο στο νοσοκομείο. Οι πιο συχνοί τραυματισμοί ήταν κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, τα πλευρά, τα πόδια, τους καρπούς, τα μπράτσα και την λεκάνη. Υπήρχαν επίσης αρκετά περιστατικά πνευμοθώρακα (κατάρρευση του πνεύμονα).

Το 80% των τραυματιών που ήταν εργαζόμενοι πήραν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες αναρρωτική άδεια, με το 16% να μην επιστρέφει τη δουλειά ή να εργάζεται λιγότερο για έξι μήνες.

Για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πτώση οι μισοί ασθενείς παρουσίαζαν μείωση της ψυχικής ευεξίας τους, γράφουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One. Οι ασθενείς αυτοί είχαν προβλήματα ύπνου, αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη ή/και σωματικούς πόνους που μείωναν δραματικά την ποιότητα ζωής τους.

«Οι πτώσεις από τη σκάλα δεν προκαλούν μόνο σωματικά τραύματα. Έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και επηρεάζουν ολόκληρη την οικογένεια» δήλωσε ο κύριος ερευνητής Rob Eley, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Queensland. «Είναι λυπηρό δεδομένου ότι οι πτώσεις από τη σκάλα είναι συχνά αποτρέψιμες αλλά παρόλα αυτά αποτελούν συχνή αιτία τραυματισμών και μεταφοράς στα επείγοντα των νοσοκομείων».

Η νέα έρευνα υποδεικνύει την ανάγκη για υποχρεωτική αναγραφή οδηγιών χρήσης στις σκάλες, καθώς και την κατασκευή τους με χαρακτηριστικά ασφάλειας όπως τα ελαστικά στα σκαλοπάτια, τα σταθεροποιητικά και τα στερεωτικά, πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα υπογραμμίζουν την ανάγκη να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όσοι χρησιμοποιούν σκάλα για να κάνουν τις δουλειές τους και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πτώσης. Καλό είναι, τέλος, να μην εργάζεται κανείς μόνος του σε σκάλα. Προτιμότερο είναι να έχει μαζί κάποιον που θα τον βοηθά και θα τον προσέχει, κατέληξε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD