Επιστήμονες από το Murdoch Children's Research Institute στην Αυστραλία μελέτησαν πάνω από 1.800 παιδιά. Ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που ήταν παχύσαρκα ως νήπια είχαν ενδείξεις δυσκαμψίας και πάχυνσης στα τοιχώματα των αρτηριών τους.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες μετρούσαν κάθε δύο χρόνια το βάρος και το ύψος των παιδιών για να υπολογίζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνό τους. Όταν τα παιδιά έφτασαν στα 11-12 χρόνια τους, μέτρησαν επίσης την αρτηριακή πίεση, το επίπεδο της χοληστερόλης, το επίπεδο γλυκόζης (σακχάρου) αίματος. Εξέτασαν επίσης ορισμένους δείκτης της υγείας των αιμοφόρων αγγείων.

Τα στοιχεία τους έδειξαν πως τα παιδιά που ήταν παχύσαρκα ως νήπια είχαν ενδείξεις δυσκαμψίας των αρτηριών και πάχυνση στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών τους. Είχαν επίσης αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάζουν μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου που εκδηλώνονται ταυτοχρόνως σε ένα άτομο. Οι παράγοντες αυτοί είναι η υπέρταση, η αυξημένη γλυκόζη, η αυξημένη περίμετρος μέσης, η χαμηλή καλή χοληστερόλη (HDL) κ.λπ.

Η νέα έρευνα έδειξε ακόμα ότι οι ενδείξεις των καρδιαγγειακών προβλημάτων ήταν πιο έντονες στα παιδιά που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα για περισσότερα χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στο περιοδικό Pediatrics. Οι ερευνητές λένε ότι υποδεικνύουν τους κρυφούς κινδύνους της παιδικής παχυσαρκίας. "Πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές δημόσιας υγείας που θα αποτρέπουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής την παχυσαρκία και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν" δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Melissa Wake, ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου του Auckland.

Η κα Wake πρόσθεσε ότι τα νέα ευρήματα συμφωνούν με εκείνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ζητά επείγουσα συνεργασία για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί το κύριο πρόβλημα δημόσιας υγείας για τα παιδιά στις ανεπτυγμένες αλλά και σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγές:
Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας