Το επίπεδο του πόνου που παρουσιάζουν οι έγκυες διαφέρει σημαντικά και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην Αγγλία θέλησαν να μάθουν γιατί.

"Είναι σπάνιο να μην ζητούν οι έγκυες επισκληρίδιο στη διάρκεια του τοκετού, ιδιαίτερα όταν γεννάνε για πρώτη φορά", δήλωσε ο ερευνητής Dr. Michael Lee, λέκτορας στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Κέιμπριτζ. "Όταν εξετάσαμε ομάδα εγκύων που δεν είχαν ζητήσει επισκληρίδιο ανακαλύψαμε ότι το όριο αντοχής του πόνου τους ήταν πολύ υψηλότερο απ' ό,τι άλλων γυναικών".

Ο έλεγχος των γυναικών έγινε με άσκηση θερμότητας και πίεσης στα χέρια τους, καθώς και με τοποθέτηση των χεριών τους σε δοχεία με παγωμένο νερό.

Συγκριτικά με μια άλλη ομάδα γυναικών που είχαν ζητήσει επισκληρίδιο όταν γεννούσαν, όσες δεν είχαν ζητήσει άντεχαν πολύ περισσότερο τη θερμότητα, το ψύχος και τη μηχανική πίεση. Αντίθετα δεν υπήρχε διαφορά στις δύο ομάδες σε ό,τι αφορά τη συναισθηματική ικανότητα και τη λογική σκέψη. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχαν διαφορές στην αντίληψη του πόνου, αλλά στην αίσθησή του, λένε οι ερευνητές.

Γενετικά τεστ και στις δύο ομάδες αποκάλυψαν ότι στις γυναίκες που δεν ένιωθαν έντονο πόνο ήταν πιο συχνή μια μετάλλαξη στο γονίδιο KCNG4. Η μετάλλαξη αυτή περιορίζει την ικανότητα των νευρικών κυττάρων να μεταδίδουν τα μηνύματα πόνου από την περιφέρεια του σώματος στον εγκέφαλο, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Cell Reports.

Η μετάλλαξη αυτή είναι σπάνια. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι την έχει μία στις 100 γυναίκες. Η ύπαρξή της σημαίνει ότι για να αισθανθούν οι γυναίκες που την έχουν έντονο πόνο πρέπει να εκτεθούν σε πολύ εντονότερο ερέθισμα από το φυσιολογικό και γι' αυτό δεν χρειάζονται αναλγησία στη διάρκεια του φυσικού τοκετού.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εύρημά τους μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων, πιο αποτελεσματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου.

Πηγές:
Cell Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο