Πολλοί ειδικοί από τον χώρο της υγείας καθιστούν σαφές το  ποιος πρέπει να πάρει τις πρώτες δόσεις των εμβολίων: εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο, έπειτα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, εν συνεχεία εκείνοι που βρίσκονται σε περιοχές όπου η ασθένεια εξαπλώνεται γρήγορα και όλοι οι υπόλοιποι. Μια τέτοια στρατηγική «σώζει τις περισσότερες ζωές και επιβραδύνει τη μετάδοση», λέει ο Christopher Elias, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας ανάπτυξης του ιδρύματος Bill & Melinda Gates. «Θα ήταν γελοίο εάν τα άτομα με χαμηλό κίνδυνο στις πλούσιες χώρες λάβουν το εμβόλιο όταν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Νότια Αφρική δεν το κάνουν», προσθέτει η Ellen t Hoen, Ολλανδή δικηγόρος και ακτιβίστρια δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, τα χρήματα και το εθνικό συμφέρον φαίνεται να κερδίζουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη προ-παραγγέλνουν  εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις των  εμβολίων, αφήνοντας δυνητικά λίγες για τα φτωχότερα μέρη του κόσμου. «Ανησυχώ πολύ», λέει ο John Nkengasong, διευθυντής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ανησυχία που βασίζεται σε γεγονότα του παρελθόντος. Ένα κοκτέιλ ισχυρών αντιικών φαρμάκων έφερε επανάσταση στη θεραπεία του HIV στη Δύση το 1996, σώζοντας πολλές ζωές, αλλά χρειάστηκαν 7 χρόνια για να καταστούν ευρέως διαθέσιμα τα φάρμακα στην Αφρική, την πιο πληγείσα ήπειρο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης H1N1 το 2009, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες δώρισαν το 10% των αποθεμάτων εμβολίων τους σε φτωχότερες χώρες - αλλά μόνο αφού έγινε σαφές ότι είχαν αρκετά για τους δικούς τους πληθυσμούς. «Πάρα πολλοί έπρεπε να περιμένουν πάρα πολύ καιρό για πολύ λίγα», λέει ο Richard Hatchett, Διευθύνων Σύμβουλος του Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, συνεργάτης της COVAX.

Αυτή τη φορά, επίσης, η μεγαλύτερη ανησυχία των πλούσιων χωρών είναι η προστασία των πολιτών τους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υπογράψει συμφωνίες αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αρκετές εταιρείες εμβολίων στο πλαίσιο της λειτουργίας Warp Speed, η οποία στοχεύει να παράσχει στον πληθυσμό των ΗΠΑ εμβόλια έως τον Ιανουάριο του 2021. Η ευρωπαϊκή συμμαχία εμβολίων χωρίς αποκλεισμούς, που ιδρύθηκε από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ολλανδία, έχει υπογράψει συμφωνία για την αγορά 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca για χρήση σε κράτη μέλη της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε συμφωνίες με την AstraZeneca και άλλες εταιρείες. Η Κίνα, από την άλλη αναπτύσσει τα δικά της εμβόλια, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πόσο πρόθυμη είναι να τα μοιραστεί.

Η ιδέα πίσω από το COVAX -που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους διεθνείς οργανισμούς- είναι να γίνουν επενδύσεις  σε περίπου 12 διαφορετικά εμβόλια και να διασφαλιστεί η έγκαιρη πρόσβαση των ασθενέστερων όταν γίνουν διαθέσιμα. «Ο στόχος είναι να έχουμε 2 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021», λέει ο Seth Berkley, διευθυντής της GAVI.  Μια πρώτη συμφωνία 750 εκατομμυρίων δολαρίων με την AstraZeneca για 300 εκατομμύρια δόσεις ανακοινώθηκε στις 4 Ιουνίου. 

Ο Berkley αναφέρει ότι το COVAX θα χρειαστεί δωρεές 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πληρώσει για τις δόσεις εμβολίου σε 90 χώρες. «Προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να έχουμε μια παγκόσμια προσέγγιση, γιατί πιστεύουμε ότι είναι το σωστό να κάνουμε από επιστημονική άποψη και από άποψη δικαιοσύνης», τονίζει ο ίδιος.

Πηγές:
https://www.sciencemag.org/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο