Η απομόνωση, η αβεβαιότητα και ο φόβος συνέβαλαν στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 . Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους, ενώ οι συνάδελφοί τους που συνεχίζουν να εργάζονται είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν πρόσθετα καθήκοντα.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι πρέπει να αντιμετωπίσουν σειρά προβλημάτων, όπως ανεπαρκείς χώρους εργασίας, προβλήματα σύνδεσης με τα δίκτυα, παράλληλη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων συγγενών που βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη κ.λπ. Στο μεταξύ, τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες λόγω των καθολικών απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν την εκπαιδευτική και κοινωνική ανάπτυξη που θα λάμβαναν κανονικά σε ένα σχολικό περιβάλλον.

Κρίση σε αναμονή

Έως και το 80% των ανθρώπων που ζουν ήδη με ψυχική ασθένεια έχουν αναφέρει ότι η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί ως άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Στην Αιθιοπία, ο αριθμός των ασθενών που ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης έχει τριπλασιαστεί από πριν το ξέσπασμα, ενώ το 50% των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Κίνα ανέφεραν ότι είχαν κατάθλιψη από την έναρξη της πανδημίας και το 47% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στον Καναδά τόνισαν ότι χρειάζονται υποστήριξη για την ψυχική τους υγεία.

Παράλληλα, μελέτες από την Ιταλία και την Ισπανία έδειξαν αύξηση των παιδιών που εμφανίζουν συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας όπως ευερεθιστότητα, νευρικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης. Επίσης, μια καναδική μελέτη, διαπίστωσε ότι το 20% των ερωτηθέντων ηλικίας μεταξύ 15 και 49 ετών ανέφεραν ότι η κατανάλωση αλκοόλ είχε αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus τόνισε ότι: «Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων είναι ήδη εξαιρετικά ανησυχητικός. Η κοινωνική απομόνωση, ο φόβος της μετάδοσης και η απώλεια μελών της οικογένειας επιδεινώνεται από την ταλαιπωρία που προκαλείται από την απώλεια εισοδήματος. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι ανάγκες για την ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως βασικό στοιχείο της αντίδρασής μας για την ανάκαμψή μας από την πανδημία COVID-19 . Αυτή είναι μια συλλογική ευθύνη των κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών που θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Μία αποτυχία θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για την κοινωνία. "

Πηγές:
Healtheuropa.eu

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι συνέπειες του Brexit επιδεινώνουν την έλλειψη φαρμάκων [μελέτη]
ΕΟΔΥ: Χωρίς νέες διασωληνώσεις - 4 θάνατοι ασθενών με CoViD
Απαιτητική για τον εγκέφαλο δουλειά μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης μετά τα 70