Ερευνητές του Τμήματος Ενέργειας του SLAC National Accelerator Laboratory, εφηύραν αναπνευστήρα για επείγουσες καταστάσεις, που θα μπορούσε να συμβάλλει στο να σωθούν ζωές ασθενών με COVID-19.

Χρησιμοποιώντας υλικά που κοστίζουν λιγότερο από 400 δολάρια, ο αναπνευστήρας θα μπορούσε να είναι ανεκτή οικονομικά επιλογή όταν δεν υπάρχει πιο εκλεπτυσμένη τεχνολογία, όταν υπάρχει έλλειψη ή είναι το μηχάνημα πολύ ακριβό.

Ο Martin Breidenbach, δήλωσε ότι η ομάδα θέλησε να κατασκευάσει την πιο απλή συσκευή που θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

Ενώ οι SLAC και Stanford δεν παράγουν και δεν διανέμουν τον αναπνευστήρα, προσφέρουν δωρεάν την τεχνολογία σε άλλους που θέλουν να κατασκευάσουν τον αναπνευστήρα και να τον θέσουν προς χρήση μετά την απόκτηση έγκρισης από ρυθμιστικές αρχές.

Οι επιστήμονες περιέγραψαν τη συσκευή σε πρόσφατη μελέτη που αναρτήθηκε στον server medRxiv.

Η συσκευή βασίζεται σε απλό μοντέλο αλλά προσθέτει μηχανισμό που αυτόματα πιέζει την σακούλα (σαν αυτές που έχουν οι χειροκίνητοι αναπνευστήρες) που φουσκώνει μόνη της. Το σύστημα ενσωματώνει σύγχρονους, φτηνούς αισθητήρες ηλεκτρονικής πίεσης και microcomputers με εκλεπτυσμένο λειτουργικό που ελέγχει με ακρίβεια την πίεση που ασκείται.

Τα microcomputers επίσης καθοδηγούν μικρό πάνελ ελέγχου και operators ελέγχουν το σύστημα με αυτό ή με laptop . Τα υπόλοιπα είναι συνήθη νοσοκομειακά εξαρτήματα.

Ο αναπνευστήρας είναι μια πιο σύνθετη εκδοχή του πιο απλού σχεδίου αναπνευστήρα.

Ο απλός σχεδιασμός επέτρεψε στην ομάδα να αναπτύξει και να δοκιμάσει τη συσκευή σε περίπου 4 μήνες. Έκανε επίσης τον αναπνευστήρα σχετικά οικονομικό-λιγότερο από 400 δολάρια τη μονάδα σε σύγκριση με 20.000 δολάρια που κοστίζει σύστημα  επαγγελματικού βαθμού.

Στην ομάδα συμμετείχαν γιατροί και φυσικοί.

Διαθέσιμο χωρίς κόστος

Οι δοκιμές ήταν επιτυχείς και η ομάδα δίνει την εφεύρεσή της δωρεάν σε εταιρείες που θα ήθελαν να βγάλουν την τεχνολογία έξω από το εργαστήριο και να την ετοιμάσουν για τη μάχη. Πρόκειται για αποτροπή θανάτων, όχι για να κερδίσουμε χρήματα, δήλωσαν.

Πηγές:
photo: SLAC National Accelerator Laboratory

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο