Οι γυναίκες που είναι ή προσπαθούν να μείνουν έγκυοι, ίσως πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τις σοκολάτες, τα ενεργειακά ροφήματα και κάθε πιθανή πηγή καφεΐνης, αναφέρει νέα έρευνα.

"Τα συνολικά επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες αυτές πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη γιατί δεν υπάρχει κανένα επίπεδό της που να είναι ασφαλές κατ' αυτή την περίοδο" υποστήριξε ο κύριος ερευνητής Jack James, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Reykjavik University στην Ισλανδία.

Ωστόσο τα νέα ευρήματα αντιτίθενται στις οδηγίες των διεθνών οργανισμών, όπως το American College of Obstetricians and Gynecologists, το March of Dimes, το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA). Οι οδηγίες αυτές λένε ότι μέχρι 200 mg καφεΐνης την ημέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλή για τα έμβρυα. Η ποσότητα αυτή περιέχεται σε 2,5 εσπρέσο ή 4 φλιτζάνια τσάι ή 1-2 φλιτζάνια καφέ.

Στη νέα ανάλυση, ο James εξέτασε στοιχεία από 37 έρευνες και 11 μεταναλύσεις (ταυτόχρονη ανάλυση δεδομένων από πολλές έρευνες μαζί) που δημοσιεύθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η έρευνα εστιάστηκε σε έξι αρνητικές εκβάσεις της κύησης: την αποβολή, τη θνησιγένεια, το χαμηλό βάρος ή ύψος γέννησης, τον πρόωρο τοκετό, την παχυσαρκία της παιδικής ηλικίας και την οξεία λευχαιμία της παιδικής ηλικίας.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "BMJ Evidence-Based Medicine", κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση μέτριων έως υψηλών ποσοτήτων καφεΐνης συνδέεται με όλες τις παραπάνω αρνητικές εκβάσεις εκτός από τον πρόωρο τοκετό.

Ωστόσο τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας - αποτελέσματος, είπε ο James, γιατί προέρχονται από μελέτες παρατήρησης οι οποίες είναι σχεδιασμένες για να εντοπίζουν μόνο συσχετίσεις. Αθροιστικά, όμως, δείχνουν ότι η καφεΐνη στην εγκυμοσύνη συνδέεται  με αρνητικές εκβάσεις και, κατά την άποψή του, οι ισχύουσες συστάσεις πρέπει να αναθεωρηθούν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο