Το υψηλό ποσοστό παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου μπορεί να παίζει ρόλο στην εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές λένε ότι παλαιότερες έρευνες είχαν υπολογίσει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αποδίδεται σε ποσοστό 53% σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, το ένα στα πέντε περιστατικά μπορεί να αποδοθεί στο κάπνισμα.

Η παχυσαρκία επίσης είναι παράγοντας κινδύνου για τη νευρολογική νόσο, σύμφωνα με τη νέα παγκόσμια έρευνα.

Επιστήμονες από το Queen Mary University στο Λονδίνο ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία και Ρωσία) για να υπολογίσουν σε τι ποσοστό αποδίδεται ο κίνδυνος για πολλαπλή σκλήρυνση σε δύο τροποποιήσιμους παράγοντες: το κάπνισμα και την παχυσαρκία πριν την ενηλικίωση. Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση στοιχεία από σχεδόν 15.000 πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση και 580.000 χωρίς τη νόσο.

Τα στοιχεία τους έδειξαν ότι η παχυσαρκία πριν την ενηλικίωση συνδέεται με το 11% των περιστατικών πολλαπλής σκλήρυνσης στις ΗΠΑ, με το 9% στην Αυστραλία, με το 8% στη Βρετανία και με το 4% στη Ρωσία. Επειδή όμως τα κρούσματα παχυσαρκίας στον κόσμο αυξάνονται συνεχώς, μέχρι το 2035 υπολόγισαν ότι τα αντίστοιχα ποσοστά θα είναι 14% για τις ΗΠΑ, 11% για την Αυστραλία, 10% για τη Βρετανία και 6% για τη Ρωσία.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό International Journal of Epidemiology. Οι ερευνητές με κύρια ερευνήτρια την δρ Ruth Dobson, λέκτορα Νευρολογίας στο Queen Mary, γράφουν ότι "υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί η επίπτωση της πολλαπλής σκλήρυνσης παγκοσμίως, με στοχευμένες στρατηγικές δημόσιας υγείας".

Αν επιβεβαιωθεί ότι η παχυσαρκία πριν την ενηλικίωση συμβάλλει στον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης αργότερα στη ζωή, η μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους θα μπορούσε να τα προστατεύσει από τη νευρολογική ασθένεια, είπε η Dobson.

Η νέα έρευνα έδειξε ακόμα ότι το περίπου 10% των περιστατικών πολλαπλής σκλήρυνσης μπορούν να αποδοθούν στο κάπνισμα. Ωστόσο το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί, καθώς μειώνονται οι καπνιστές παγκοσμίως.

"Το κάπνισμα και η παχυσαρκία δεν συνδέονται μόνο με τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια", δήλωσε η Dobson. "Η εστίαση σε νοσήματα όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, που αρχίζουν σύντομα μετά την ενηλικίωση, μπορεί να έχει μεγαλύτερη απήχηση στα παιδιά και τους εφήβους, των οποίων οι σημερινές επιλογές στον τρόπο ζωής θα έχουν αντίκτυπο στη μελλοντική υγεία τους".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο