Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη και δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά, αναφέρει νέα έρευνα. 

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 69.000 παιδιά από τη Σουηδία, έδειξε ακόμα ότι το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και όταν γίνεται κατά το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι αναπτυξιακά προβλήματα που επηρεάζουν την επικοινωνία και τη συμπεριφορά. Τα πάσχοντα παιδιά παρουσιάζουν ποικίλης βαρύτητας διαταραχή στην επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητες, και μπορεί να επιδεικνύουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Οι διαταραχές αυτές πιστεύεται ότι αναπτύσσονται από συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, λένε οι ερευνητές.

Κύριος ερευνητής της νέας έρευνας ήταν ο δρ Jonas Ludvigsson από το Karolinska Institute στη Στοκχόλμη. Ο δρ Ludvigsson και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Υγείας της Σουηδίας, αναζητώντας πληροφορίες για μωρά που γεννήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Σεπτέμβριο του 2010.

Στη διάρκεια αυτού του έτους, γεννήθηκαν σχεδόν 40.000 βρέφη από μητέρες οι οποίες είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη. Εκείνη την χρονιά, το εμβόλιο ήταν ειδικά σχεδιασμένο για την «γρίπη των πτηνών» (για το στέλεχος Η1Ν1) που προκάλεσε πανδημία.

Η υγεία των βρεφών αυτών συγκρίθηκε με εκείνη σχεδόν 29.000 άλλων, τα οποία είχαν γεννηθεί από μητέρες οι οποίες δεν είχαν εμβολιαστεί.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα παιδιά μέχρι που έγιναν επτά ετών. Όπως διαπίστωσαν δεν υπήρχαν ιδιαίτερες διαφορές στα ποσοστά διαταραχών του φάσματος του αυτισμού μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια και όταν ο αντιγριπικός εμβολιασμός είχε γίνει κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Ασφαλές

Ο δρ Ludvigsson δήλωσε πως τα νέα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά στην παρούσα συγκυρία, όπου όλη η ανθρωπότητα περιμένει να αναπτυχθεί κάποιο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού. "Είναι πιθανό να προσφερθεί το εμβόλιο και στις εγκύους και η έρευνά μας προφέρει νέα στοιχεία στις γνώσεις για τα εμβόλια, την εγκυμοσύνη και την υγεία των βρεφών", είπε.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine". Χρηματοδοτήθηκε από το Σουηδικό Ερευνητικό Συμβούλιο (Swedish Research Council, Vetenskapsrådet) και το Σουηδικό Συμβούλιο Εργασιακής Ζωής και Κοινωνικής Έρευνας (Swedish Council for Working Life and Social Research, FORTE).

"Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη. Το έχουν αποδείξει αλλεπάλληλες έρευνες, στις οποίες προστίθεται η νέα", σχολίασε ο δρ Paul Offit, διευθυντής στο Κέντρο Εκπαίδευσης για τα Εμβόλια του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας, στις ΗΠΑ. "Αυτό που είναι επικίνδυνο στην εγκυμοσύνη είναι η γρίπη καθαυτή, επειδή οι έγκυοι έχουν επταπλάσια πιθανότητα νοσηλείας με πνευμονία εάν πάθουν γρίπη. Επιπλέον, έχουν αυξημένη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα το μωρό τους εξαιτίας της γρίπης".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας