H κακή είδηση είναι ότι οι ασθενείς με Covid -19 εβδομάδες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο παρoυσιάζουν πνευμονική βλάβη. Η καλή είδηση έγκειται στο ότι η βλάβη αυτή διορθώνεται και βελτιώνεται με τον καιρό, κάτι που υποδεικνύει πως ο πνεύμονας διαθέτει έναν μηχανισμό αυτοαπανόρθωσης, ανέφερε η Sabina Sahanic από την πανεπιστημιακή κλινική στο Innsbruck της Αυστρίας σε σχετικό δελτίο τύπου του ευρωπαικού πνευμονικού ιδρύματος (ELF – European Lung Foundation).

Ερευνητές με επικεφαλής την Sahanic και τον Dr. Judith Löffler-Ragg επανεξέτασαν για μεγάλο χρονικό διάστημα συνολικά 86 ασθενείς με Covid-19 που είχαν προηγουμένως νοσηλευθεί, προκειμένου να ανακαλύψουν πιθανές μακροχρόνιες βλάβες.

Για την περίπτωση αυτή, η ερευνητική ομάδα επανεξέτασε τους συμμετέχοντες 6, 12 και 24 εβδομάδες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο στους οποίους πέραν των κλινικών εξετάσεων διενεργήθηκαν τεστ πνευμονικής λειτουργίας, αξονική τομογραφία και ηχοκαρδιογράφημα. Στo χρονικό σημείο της πρώτης επανεξέτασης, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς εμφάνισαν ένα επίμονο πνευμονικό σύμπτωμα.

Επρόκειτο κυρίως για δύσπνοια (47%) και βήχα (15%). Οι αξονικές έδειξαν σε ποσοστό 88% των ασθενών βλάβη στον πνεύμονα. Έξι εβδομάδες αργότερα όμως τα συμπτώματα αυτά μειώθηκαν και η κατάσταση βελτιώθηκε. 39% των ασθενών είχαν δύσπνοια και 15% υπέφεραν από βήχα. Πνευμονικές βλάβες διαπιστώθηκαν σε ακόμη 56% των συμμετεχόντων στην μελέτη. Τα αποτελέσματα πάντως της εξέτασης 24 εβδομάδες μετά δεν έχουν βγει ακόμη.

Και στην καρδιά όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν βλάβες. Κατά την εξέταση μετά από 6 εβδομάδες, σε 59% των ασθενών διαπιστώθηκε δισλειτουργία στην αριστερή κοιλία. Η δυσλειτουργία αυτή όμως, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, δεν είναι ειδικά για την COVID – 19 αλλά μάλλον ένα σημάδι για την βαρύτητα της ασθένειας γενικότερα.

Οι βιολογικοί δείκτες για τις καρδιακές βλάβες, τους θρόμβους και την φλεγμονή ήταν σημαντικά υψηλοί. Δεν παρατηρήθηκαν πάντως στην μετα-οξεία φάση καρδιακές δυσλειτουργίες που σχετίζονται με τον κορωνοιό και επίσης η διαστολική δισλειτουργία διορθώθηκε με τον καιρό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δείξουν πόσο σημαντική είναι η μετέπειτα φροντίδα ασθενών με βαριά COVID – 19, συμπεραίνει η Sahanic. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα μόνο στο συνέδριο της ευρωπαικής πνευμονολογικής εταιρείας και δεν δημοσιεύθηκαν σε κάποιο περιοδικό. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;