Νέα έρευνα δείχνει ότι η νόσος covid-19 μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο συχνή στις γάτες από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως.

Επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 102 γάτες, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2020, στη Wuhan, της Κίνας.

Δεκαπέντε από τις γάτες είχαν αντισώματα στο αίμα και 11 από αυτές είχαν ουδετεροποιημένα αντισώματα που μπλοκάρουν τη λοίμωξη.

Καμία από αυτές δεν ήταν θετική στην COVID-19 ή είχε φανερά συμπτώματα ούτε πέθανε κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Στις γάτες της έρευνας περιλαμβάνονταν 46 από 3 καταφύγια, 41 από 5 νοσοκομεία ζώων και 15 από οικογένειες με ασθενείς με covid-19.

Τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων φάνηκαν σε 3 γάτες που ανήκαν σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με COVID-19, αλλά υπήρχαν και σημάδια ότι γάτες μολύνθηκαν από άλλες γάτες από καταφύγια ή νοσοκομεία ζώων.

Αν και επι του παρόντος δεν υπάρχουν αποδείξεις μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων και γατών, οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν να παίρνουν προφυλάξεις δήλωσε η ερευνήτρια Meilin Jin.

Αν και η λοίμωξη στις αδέσποτες δεν μπορεί να κατανοηθεί πλήρως, είναι λογικά να εικάσουμε ότι αυτές οι λοιμώξεις οφείλονται μάλλον στην επαφή με περιβάλλον μολυσμένο από τον ιό ή από ασθενείς που τις τάισαν.

Ένα από τα ευρήματα ήταν ότι η αντίδραση αντισωμάτων στις γάτες που μολύνθηκαν ήταν παρόμοια με αυτή που φαίνεται σε ανταπόκριση σε εποχικές λοιμώξεις από κορωνοιό -που υποδεικνύει ότι οι γάτες που μολύνθηκαν με το νέο κορωνοιό παραμένουν σε κίνδυνο επαναλοίμωξης.

Η απόκριση αντισωμάτων είναι παρόμοια με αυτή που φαίνεται στους ανθρώπους.

 

Πηγές:
Εmerging Microbes & Infections

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους