Επιστήμονες του University of Pittsburgh School of Medicine, απομόνωσαν το μικρότερο βιολογικό μόριο που ουδετεροποιεί εντελώς και ειδικά τον ιό  SARS-CoV-2. Το συστατικό αντισώματος που είναι 10 φορές μικρότερο από το αντίσωμα πλήρους μεγέθους, έχει χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί φάρμακο γνωστό ως Ab8 για πιθανή χρήση ως θεραπευτική και προφυλακτική αγωγή κατά του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές ανέφεραν σήμερα στο περιοδικό Cell, ότι το Ab8 είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη και αντιμετώπιση της λοίμωξης από SARS-CoV-2 σε ποντικούς και ινδικά χοιρίδια. Το μικροσκοπικό του μέγεθος δεν αυξάνει μόνο τη δυνατότητα του για απορρόφηση από τους ιστούς ώστε να ουδετεροποιεί καλύτερα τον ιο,  αλλά καθιστά πιθανή τη χορήγηση του φαρμάκου μέσω εναλλακτικών οδών όπως η εισπνοή. Είναι σημαντικό πως δεν προσδένεται σε ανθρώπινα κύτταρα-καλό σημάδι ότι δεν θα έχει ανεπιθύμητες  ενέργειες στους ανθρώπους.

Το Ab8 αξιολογήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες του University of North Carolina at Chapel Hill (UNC) και University of Texas Medical Branch (UTMB) στο Galveston, καθώς και του University of British Columbia και  University of Saskatchewan.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το Ab8 δεν έχει μόνο πιθανότητες να αποτελέσει θεραπεία για την COVID-19, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει τους ανθρώπους να μολύνονται από τον SARS-CoV-2.

Αντισώματα μεγαλύτερου μεγέθους έχουν δράσει έναντι άλλων λοιμωδών νόσων και φάνηκαν καλά ανεκτά, δίνοντας ελπίδα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματική αγωγή για ασθενείς με COVID-19 και για την προστασία όσων δεν είχαν προσβληθεί ποτέ από τη λοίμωξη και δεν έχουν ανοσία.

Οι ερευνητές εντόπισαν το αντίσωμα σε μια ομάδα περισσότερων των  100 δισεκατομμυρίων υποψηφίων, Χρησιμοποίησαν ως δόλωμα την πρωτεΐνη- ακίδα του SARS-CoV-2

Πηγές:
Cell,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει