Στη Βουλή αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για τον μοριακό αναλυτή για ανίχνευση του κορωνοϊού στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Ο βουλευτής, ο οποίος έχει καταθέσει σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα που παραμένει αναπάντητη, κάλεσε τον υπουργό Υγείας να δώσει επιτέλους μια απάντηση για το αν και πότε το νοσοκομείο Βόλου θα εξοπλιστεί με ειδικό μηχάνημα για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Τα τεστ που πραγματοποιούνται κάθε μήνα αποστέλλονται για ανάλυση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας (ΠΓΝΛ) με τα αποτελέσματα να καθυστερούν τουλάχιστον 24 ώρες μέχρι και δύο ημέρες, προκαλώντας προβλήματα τόσο σε ασθενείς που υποχρεούνται να αναμένουν τα αποτελέσματα του τεστ Covid για να χειρουργηθούν, όσο και στην ευρύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου και τον ομαλό προγραμματισμό των χειρουργείων.

"Ο μοριακός αναλυτής αποτελεί το μοναδικό εξοπλισμό που μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια τα κρούσματα του κορωνοϊού και να τα διαχωρίσει από αυτά των κοινών λοιμώξεων γεγονός που τον καθιστά απαραίτητο ιδίως το χειμώνα οπότε αναμένεται εποχική αύξηση των εμπύρετων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού", επεσήμανε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Το θέμα του μοριακού αναλυτή έχει λάβει τοπικά διαστάσεις "θρίλερ" μετά την απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Σερέτη ο οποίος είπε πως ο σχεδιασμός της 5ης ΥΠΕ δεν περιελάμβανε Μοριακό Αναλυτή στο Νοσοκομείο του Βόλου, αλλά και τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών της Μαγνησίας για το ζήτημα.

O βουλευτής θα μιλήσει για το πρόβλημα των πολιτών της Μαγνησίας που δεν μπορούν να κάνουν προληπτικά το τεστ στο δημόσιο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο της περιοχής τους και έχουν ως μόνη λύση την επί πληρωμή εξέταση στις ιδιωτικές κλινικές που, σε αντίθεση με το νοσοκομείο, διαθέτουν πάνω από έναν μοριακούς αναλυτές.

Τέλος, στο επίκεντρο θα βρεθεί για άλλη μια φορά η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου που θα λάβει το πενιχρό ποσό των 15.500 ευρώ για την κάλυψη δαπανών υγειονομικού υλικού εν μέσω πανδημίας.

"Το νοσοκομείο βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής αδυναμίας και διαρκούς 'επαιτείας', για να λαμβάνει την αυτονόητη οικονομική στήριξη", υποστηρίζει ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης