Οπως και ένα φρέσκο κομμάτι ψαριού, έτσι και τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ευπαθή προϊόντα και πρέπει να διατηρούνται σε πολύ κρύες και συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Η πλειονότητα των υπό ανάπτυξη εμβολίων COVID-19 - όπως τα εμβόλια Moderna και Pfizer - είναι νέα εμβόλια με βάση το RNA. Εάν ζεσταθούν πολύ ή είναι πολύ κρύα θα χαλάσουν.

Πώς λοιπόν οι εταιρείες και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας λαμβάνουν τα εμβόλια  για τους ανθρώπους που τα χρειάζονται;

Η απάντηση είναι κάτι που ονομάζεται ψυκτική αλυσίδα εμβολίου. Πρόκειται για μια αλυσίδα εφοδιασμού που μπορεί να διατηρήσει τα εμβόλια σε αυστηρά ελεγχόμενες θερμοκρασίες από τη στιγμή που παράγονται μέχρι τη στιγμή που χορηγούνται σε ένα άτομο.

Σήμερα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ και δισεκατομμύρια παγκοσμίως θα χρειαστούν ένα εμβόλιο κορωνοϊού - και ενδεχομένως δύο δόσεις από αυτό. Αυτή η μαζική προσπάθεια εμβολιασμού θα απαιτήσει μια πολύπλοκη κρύα αλυσίδα σε κλίμακα όσο ποτέ άλλοτε.

Τα προβλήματα ψυχρής αλυσίδας σημαίνουν σπατάλη εμβολίων

Τα παραδοσιακά εμβόλια αποθηκεύονται συνήθως μεταξύ 35 και 46 βαθμών Φαρενάιτ, αλλά μερικά από τα κορυφαία εμβόλια COVID-19 πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της Moderna απαιτεί θερμοκρασία αποθήκευσης μείον 4 βαθμούς Φαρενάιτ, ενώ το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer απαιτεί θερμοκρασία αποθήκευσης μείον 94 βαθμούς Φαρενάιτ. Αυτές οι θερμοκρασίες δεν μπορούν να διατηρηθούν με ακρίβεια.

Μια μελέτη του 2019 υπολόγισε ότι το 25% των εμβολίων έχει αλλοιωθεί μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Εάν ένα εμβόλιο εκτίθεται σε θερμοκρασίες εκτός του εύρους του και αυτό παρατηρηθεί, τότε τα εμβόλια απορρίπτονται.  Έρευνες έχουν δείξει ότι εμβόλια που έχουν αλλοιωθεί δεν θα προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις, αλλά θα προσφέρουν μειωμένη προστασία και ενδέχεται να απαιτήσουν τον επανεμβολιασμό του ασθενούς.

Τα σφάλματα θερμοκρασίας οφείλονται κυρίως σε ακατάλληλες διαδικασίες αποστολής στην ψυκτική αλυσίδα και αυτές οι απώλειες υπολογίζονται σε 34,1 δισ. δολ. ετησίως. Αλλά αυτός ο αριθμός δεν λαμβάνει καν υπόψη το κόστος - τόσο σωματικά όσο και οικονομικά - οποιωνδήποτε ασθενειών που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την έγκαιρη παράδοση εμβολίων υψηλής ποιότητας.

Η ψυχρή αλυσίδα σήμερα

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου μεταξύ 12 δισ. και 15 δισ. εμβολίων COVID-19 θα χρειαστούν παγκοσμίως.

Επί του παρόντος, ο κόσμος είναι σε θέση να παράγει και να διανέμει περίπου 6,4 δισ. εμβόλια γρίπης ετησίως. Το 2021, οι ειδικοί αναμένουν ότι οι εταιρείες θα παράγουν περίπου 9 δισ. εμβόλια COVID-19 και η ψυκτική αλυσίδα πρέπει να είναι σε θέση να χειριστεί αυτήν την τεράστια αύξηση πέρα από τα εμβόλια που πρέπει να διανέμονται ήδη κάθε χρόνο.

Η ψυκτική αλυσίδα απαιτεί τρία μεγάλα κομμάτια υποδομής: αεροπλάνα, φορτηγά και αποθήκες ψυχρής αποθήκευσης. Ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται και χρησιμοποιείται η υποδομή εξαρτάται από τις θέσεις παραγωγής εμβολίων και τα σημεία ζήτησης.

Μόλις παραχθεί ένα εμβόλιο COVID-19, πιθανότατα θα μεταφερθεί αμέσως με φορτηγό στο πλησιέστερο κατάλληλο αεροδρόμιο. Δεδομένου ότι ένα εμβόλιο COVID-19 είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και ευαίσθητο στο χρόνο, πιθανότατα θα αποσταλεί μέσω αεροπορικών μεταφορών σε ολόκληρη τη χώρα ή τον κόσμο. Μετά την εκφόρτωση, τα εμβόλια θα ληφθούν μέσω φορτηγού σε κατάλληλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης για μεταφορά σε εγκαταστάσεις διανομής. Ορισμένα από τα εμβόλια μπορούν να αποσταλούν απευθείας από τις αποθήκες σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης όπου θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί.

Προετοιμασίες και λύσεις

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι εταιρείες, οι υπηρεσίες υγείας και οι κυβερνήσεις για να βοηθήσουν στην επέκταση της ψυχρής αλυσίδας;

Το πρώτο βήμα θα είναι να προσδιοριστεί πού θα παραχθούν τα εμβόλια. Εάν η παραγωγή γίνεται κυρίως στο εξωτερικό, οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν φορτηγά και αεροπλάνα για μεταφορά εντός των χωρών τους και για περαιτέρω διανομή σε άλλους σταθμούς.

Υπάρχει επίσης μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το ποιο εμβόλιο COVID-19 θα εγκριθεί πρώτα. Διαφορετικά εμβόλια μπορεί να απαιτούν διαφορετικές θερμοκρασίες και διαφορετικές διαδικασίες χειρισμού. Ως εκ τούτου, το προσωπικό σε όλη την ψυχρή αλυσίδα θα χρειαζόταν διαφορετική εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο χειρισμού κάθε εμβολίου.

Ένα άλλο ερώτημα είναι πόσο συχνά θα πρέπει να γίνονται παραδόσεις στα σημεία φροντίδας. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ικανότητα ψύξης των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης και των νοσοκομείων, τους πόρους στελέχωσης, τις τοποθεσίες που θα δοθούν τα εμβόλια και πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η διάρκεια ζωής του ίδιου του εμβολίου.

Εταιρείες όπως η UPS προετοιμάζονται ήδη για αποθήκευση και μεταφορά εμβολίων

Τέλος, υπάρχει το απλό πρόβλημα  της χωρητικότητας αποστολής και αποθήκευσης. Οι τυπικοί καταψύκτες εστιατορίων έχουν εύρος από 5 έως μείον 10 βαθμούς Φαρενάιτ και απλά δεν μπορούν να φτάσουν τις θερμοκρασίες που απαιτούνται από εμβόλια σαν αυτό Pfizer. Άρα απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες logistics, όπως η UPS και η DHL, επενδύουν ήδη σε νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης για τη διαχείριση ψυχρής αλυσίδας. Η UPS προσθέτει 600 καταψύκτες 600 ικανών να φτάσουν τους μείον 80 βαθμούς Κελσίου κοντά σε αεροπορικούς κόμβους της UPS στο Λούισβιλ, το Κεντάκι και την Ολλανδία. Κάθε θέση θα είναι σε θέση να κρατήσει 48.000 φιαλίδια του εμβολίου και θα μπορούσε εύκολα να αποθηκεύσει είτε το εμβόλιο της Pfizer ή το εμβόλιο Moderna στις απαραίτητες χαμηλές θερμοκρασίες.

Η εγκατάσταση καταψυκτών ικανών για τις χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται από το εμβόλιο Pfizer δεν είναι δυνατή σε πολλά μέρη, επομένως είναι σημαντικό οι διαδικασίες να τεθούν σε εφαρμογή για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι περιοχές μπορούν να λάβουν σταθερή παροχή του εμβολίου.

Οι εταιρείες αερολιμένων και logistics αξιολογούν επί του παρόντος εάν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτήν την ανάγκη. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα προβλήματα και πιθανές λύσεις, αλλά υπάρχουν δεκάδες ενδιαφέροντα σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Για παράδειγμα, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμπλακεί στη διανομή, υπάρχει πιθανότητα ο στρατός να μεταφέρει εμβόλια. Η σταθερή ηλεκτρική ενέργεια καθίσταται επίσης απαραίτητη. Σε περιοχές όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς οδηγεί σε διακοπές ρεύματος ή σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου το δίκτυο δεν είναι τόσο αξιόπιστο, χιλιάδες εμβόλια θα μπορούσαν να χαθούν εάν σβήσει η ισχύς. Αναμένεται επίσης ότι μόνο ορισμένα αεροδρόμια πιστοποιημένα για το χειρισμό φαρμακευτικών προϊόντων είναι σε θέση να δέχονται τόσο πολύτιμο, αλλοιώσιμο φορτίο- έτσι μπορεί να συμβούν σημεία συμφόρησης. Και τέλος, είναι πιθανό να μην υπάρχουν αρκετά ενεργά αεροπλάνα για να καλύψουν τη ζήτηση για αποστολή αυτών των εμβολίων.

Συμπερασματικά, η προετοιμασία και η ενίσχυση της ψυχρής αλυσίδας για τη διανομή εμβολίων θα διασφαλίσει ότι τα εμβόλια δεν θα σπαταληθούν και θα βοηθήσουν τον κόσμο να ξεπεράσει αυτήν την πανδημία νωρίτερα.

Πηγές:
Theconversation.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας