"Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα  με SARS-CoV-2 παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων, επίπεδα για δεύτερη εβδομάδα χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, οι διασωληνωμένοι, έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις".

Τα παραπάνω ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση της Τρίτης για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, στο επίκεντρο αυτής της επιδημικής έξαρσης παραμένει η Αττική, όπου και καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα.

Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους 5 και έτσι έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος. Ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου 4 εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ στο πρώτο κύμα ο αντίστοιχος μέσος διπλασιαζόταν ραγδαία σε χρονικό διάστημα περίπου 7 με 10 μέρες.

Αυτή η σαφώς πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας είναι  ενδεικτική της μείωσης της μεταδοτικότητας σε σχέση με το πρώτο κύμα, ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων.

Ωστόσο, δείχνει σαφώς ότι απαιτείται επιπλέον σημαντική προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η επιδημική εξάπλωση. Όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων στην Αττική και ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, η επίδρασή τους αναμένεται να εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, κατ’ αρχάς, από τον αριθμό των νέων διαγνώσεων.

Ο καθηγητής επανέλαβε την παράκληση για τους άνω των 65 ετών: να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές στις ελάχιστες δυνατές. Για τους συγγενείς τους, να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς και να προσέχουν όσο μπορούν περισσότερο. 

Κρούσματα 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη φάση, ειδικά στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, από την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή, από τις 26 Φεβρουαρίου ως και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, έχουν καταγραφεί 15.142 κρούσματα τα οποία τα 4.383 είναι ενεργά. 1.738 συνάνθρωποί μας πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο, ενώ 8.703 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, έχουν εντοπιστεί από την 1η Ιουλίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου, συνολικά 1.238 κρούσματα σε σύνολο 530.698 στοχευμένων ελέγχων. Σε τεστ υποβάλλονται εκείνοι από τους 4.092.560 εισερχομενους στη χώρα που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς της νόσου και υποδεικνύονται από το σύστημα EVA.

Σχολεία

Σε σχέση με τα σχολεία, είπε ότι σε σύνολο 14.060 μονάδων είχε ανασταλεί, έως την Κυριακή, η λειτουργία 7 σχολικών μονάδων πανελλαδικά, δύο Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά σχολεία, δύο Γυμνάσια και ένα Λύκειο. Επιπλέον, είχαν κλείσει τμήματα σε 51 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και πιο συγκεκριμένα σε 3 Νηπιαγωγεία, σε 18 Δημοτικά, σε 17 Γυμνάσια και 13 Λύκεια. Δηλαδή, σε σύνολο 14.060 σχολείων, σε 58 είχε υπάρξει κρούσμα, με αποτέλεσμα να κλείσει είτε το σχολείο αυτό, είτε τμήμα αυτού.

Όσον αφορά στο γεωγραφικό καταμερισμό των σχολικών αυτών μονάδων, οι περισσότερες βρίσκονται στην Αττική, όπου 5 σχολεία ήταν σε εξ’ ολοκλήρου αναστολή, είχαν δηλαδή κλείσει όλο το σχολείο, ενώ σε 39 σχολικές μονάδες είχε ανασταλεί η λειτουργία ενός ή περισσοτέρων τμημάτων.

Κλειστά ήταν επίσης ένα σχολείο στο Νομό Καβάλας και ένα σχολείο στο Νομό Ηρακλείου, ενώ σε αναστολή λειτουργίας βρίσκονταν τμήματα σε 4 σχολεία στο Νομό Τρικάλων,  3 στο Νομό Πιερίας, 2 στο Νομό Καστοριάς και από ένα στους Νομούς Ηλείας, Σερρών και Θεσσαλονίκης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό