Οι ειδικοί συμφωνούν, ότι η κληρονομιά της πανδημίας της COVID-19 θα είναι μαζί μας για χρόνια, ακόμη και μετά την λήξη της άμεσης απειλής. Όπως ισχυρίζονται, ο τρόπος που ζούμε μπορεί να έχει αλλάξει, ίσως και για πάντα, αλλά τι γίνεται με τον αντίκτυπο στον πλανήτη μας;

Ακολουθούν 7 ενότητες για το τι συμβαίνει στον πλανήτη σήμερα και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό.

H COVID-19 μπορεί να έχει μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει την κλιματική αλλαγή

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας επέστρεψε την ατμοσφαιρική ρύπανση στα επίπεδα του 2006. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα- CO2 στην ατμόσφαιρα της Γης εξακολουθούν να αυξάνονται.

Η Larissa Basso, συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα μόρια  CO2 μπορούν να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για έως και 200 χρόνια. Αρα η μείωση των ρυπογόνων εκπομπών θα είναι προσωρινή αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ζήτησε μια παγκόσμια επένδυση ύψους 1 τρισ. δολαρίων για να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια ενέργεια μηδενικού άνθρακα. Το σχέδιό του θα δημιουργήσει 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως, θα μειώσει τις εκπομπές κατά 4,5 δισεκατομμύρια τόνους παγκοσμίως και θα πετύχει μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων επιδεινώθηκε

Τα τρόφιμα που έχουν πεταχτεί  έχουν γίνει ‘’βουνό’’, καθώς η πανδημία έχει κλείσει εστιατόρια, μαγαζιά και καταστήματα τροφίμων. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα επίπεδα του μεθανίου θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Το μεθάνιο είναι 20 φορές πιο ισχυρό από το CO2 ως αέριο θερμοκηπίου και θεωρείται υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αποτελεί τουλάχιστον το ήμισυ όλων των εκπομπών που ανιχνεύονται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Η πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ «The Great Reset» απαιτεί επείγουσα δράση για τη διαχείριση των συνεπειών της κρίσης COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των απορριμμάτων τροφίμων, ιδίως σε μια εποχή αυξανόμενης παγκόσμιας φτώχειας, όπως είναι η τωρινή. «Πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον και να μετασχηματίσουμε τα συστήματα διατροφής μας για να χτίσουμε έναν πιο βιώσιμο κόσμο», δήλωσε πρόσφατα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα πλαστικά μιας χρήσης αυξάνονται

Το πλαστικό έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και τη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από COVID-19 - σκεφτείτε τις μάσκες και τα πλαστικά ποτήρια. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι χρησιμοποιείται τόσο πολύ που πια "αποθηκεύουμε μια πλαστική κρίση για το μέλλον".

Η πανδημία απειλεί να σταματήσει ή ακόμα και να αντιστρέψει την πρόοδο για τη μείωση των παγκόσμιων απορριμμάτων από πλαστικό, τονίζει ο Jacob Duer, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alliance to End Plastic Waste. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόρριψη πλαστικών απορριμμάτων  αυξήθηκε κατά 300% κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Στην Ταϊλάνδη, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος κατηγορεί την αύξηση των παραδόσεων τροφίμων στο σπίτι για την άνοδο των απορριμμάτων σε πλαστικό- από περίπου 1.500 τόνους την ημέρα σε περίπου 6.000 τόνους.

Εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα οδηγηθούν στη φτώχεια

Η Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρει ότι 100 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι θα μπορούσαν να ωθηθούν στην ακραία φτώχεια από την πανδημία COVID-19 και τον αντίκτυπό της στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα.

Η συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κινδυνεύει να αντιστρέψει την πρόσφατη πρόοδο στη μείωση του αριθμού των φτωχότερων ανθρώπων στον κόσμο. Συνολικά μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να ωθηθούν στη φτώχεια από την COVID-19, σύμφωνα με την Oxfam.

Από τα 176 εκατομμύρια άτομα που η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι θα περάσουν στη φτώχεια, με εισόδημα κάτω από 3,20 δολάρια την ημέρα, τα δύο τρίτα βρίσκονται στη Νότια Ασία.

Η ανοσοποίηση έχει αποκατασταθεί από την πανδημία

Ενώ ο κόσμος έχει επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, οι θανατηφόρες ασθένειες δεν έχουν εξαφανιστεί. Ωστόσο, οι προσπάθειες για την καταπολέμησή τους με ανοσοποίηση έχουν μείνει πίσω, εξαιτίας της εντεινόμενης προσπάθειας καταπολέμησης της COVID-19. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρά αποτελέσματα εκτός εάν ο εμβολιασμός επιταχύνει τον ρυθμό.

Η UNICEF εκτιμά ότι 80 εκατομμύρια παιδιά κάτω του ενός έτους θα μπορούσαν να εμβολιαστούν λόγω της διακοπής των προγραμμάτων ανοσοποίησης. «Η ανοσοποίηση είναι ένα από τα πιο ισχυρά και θεμελιώδη εργαλεία πρόληψης ασθενειών στην ιστορία της δημόσιας υγείας», λέει ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η διακοπή των προγραμμάτων ανοσοποίησης από την πανδημία COVID-19 απειλεί να χαλαρώσει δεκαετίες προόδου ενάντια σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια όπως η ιλαρά», προσθέτει το στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εάν καλύτερο οικοδόμημα για το περιβάλλον και τη δικαιοσύνη

Ο Per Heggenes, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος IKEA, θέλει όλοι μας να εργαστούμε συλλογικά για να χτίσουμε κάτι μεγαλύτερο,  έναν καλύτερο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές.

Γράφοντας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Heggenes εκπόνησε ένα πρόγραμμα πέντε σημείων για έναν πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο κόσμο μετά την COVID: προστασία του πλανήτη, ανανεώσιμη ενέργεια για όλους , μια αλλαγή σχέσης με τα τρόφιμα, αξιοπρεπής εργασία και επιχειρηματικότητα · και μην αφήσουμε κανένα πίσω στην πορεία.

« Η αλληλεγγύη, η άνευ προηγουμένου συνεργασία και οι νέοι τρόποι σκέψης μπορούν να μας βοηθήσουν να αναδυθούμε πιο δυνατοί και εξυπνότεροι από αυτήν την πανδημία», λέει ο Heggenes.

Η φροντίδα του περιβάλλοντος θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών

Η προστασία της φύσης είναι το κλειδί για την αποφυγή μελλοντικών πανδημιών, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι 1,7 εκατομμύρια ιοί, που είναι γνωστό ότι μολύνουν τον άνθρωπο, υπάρχουν σε θηλαστικά και θαλάσσια πτηνά. Έτσι η αποψίλωση των δασών, η εντατική καλλιέργεια, η εξόρυξη και η ανάπτυξη σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των άγριων ειδών έχουν δημιουργήσει μια «τέλεια καταιγίδα» για τη διαρροή ασθενειών από την άγρια ζωή στους ανθρώπους. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν ότι "μπορούμε να αναδυθούμε από την τρέχουσα κρίση ισχυρότεροι και πιο ανθεκτικοί αλλά αυτό σημαίνει επιλογή πολιτικών και δράσεων που προστατεύουν τη φύση’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;