Να αποφευχθεί οπωσδήποτε ένα νέο lockdown για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ζητεί ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας την Πέμπτη σε μοριοδοτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οργανώνει η επιστημονική επιτροπή του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, ο καθηγητής αναφέρθηκε στον τρόπο που διαχειρίστηκε η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα την πρώτη φάση της πανδημίας.

Έκανε λόγο για "έλλειμμα παγκόσμιας διακυβέρνησης και συντονισμού μεταξύ των κρατών και των εθνικών συστημάτων Υγείας".

Τόνισε με έμφαση ότι ένα δεύτερο lockdown στη χώρα μας θα πρέπει να αποφευχθεί, εκτιμώντας ότι τα πρώτα διαθέσιμα εμβόλια θα προσφέρουν ανοσία στο 50% έως 60% όσων εμβολιαστούν.

Σε σημερινή του ανάρτηση στο facebook, ο κ. Μόσιαλος υπογραμμίζει πως η Ελλάδα είχε ένα από τα συντομότερα lockdown, επειδή το έκανε νωρίς:

"Τώρα χρειάζεται να είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες της Πολιτείας με τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες. Αλλά, χρειάζεται και διεπιστημονική προσέγγιση στο πρόβλημα", σημειώνει ο κ. Μόσιαλος.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι οι συμπεριφορές των δημόσιων προσώπων πρέπει να είναι αντίστοιχες με αυτές που η Πολιτεία ζητεί να έχουν οι πολίτες. Δηλαδή είναι επιτακτικό να έχουμε οριζόντια εφαρμογή των μετρών, χωρίς εξαιρέσεις. Και επίσης χρειάζεται εθνικό σχέδιο και συνεννόηση:

"Έτσι θα αποφύγουμε το δεύτερο lockdown. Ούτε με μετάθεση ευθυνών από την Πολιτεία στους πολίτες και από τους πολίτες στην Πολιτεία. Ούτε αναζητώντας να αντιγράψουμε χώρες όπως η Σουηδία, χωρίς να είμαστε Σουηδοί ή να έχουμε τις υποδομές της Σουηδίας", σχολιάζει ο κ. Μόσιαλος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια