Νέα έρευνα του  Queen Mary University of London και του University of Southampton's Medical Research Council Lifecourse Epidemiology Unit (MRC LEU) ανακάλυψε σχέσεις μεταξύ χαμηλότερης οστικής πυκνότητας και χειρότερης καρδιαγγειακής υγείας και στα δυο φύλα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο  Journal of Bone and Mineral Research, εξέτασε για σχέσεις μεταξύ οστών και καρδιαγγειακής υγείας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συνδυασμό απεικονιστικών  εξετάσεων και δεικτών αίματος για να ερευνήσουν τη σχέση, στο μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων έως σήμερα.

Η οστεοπόρωση και η καρδιακή νόσος είναι σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας. Αυτές οι παθήσεις μοιράζονται παράγοντες κινδύνου. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των δυο, ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη κοινούς παράγοντες κινδύνου. Αυτό υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν βιολογικές οδοί που συνδέουν τις 2 παθήσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χαμηλότερη οστική πυκνότητα συνδεόταν με μεγαλύτερη αρτηριακή δυσκαμψία  σε άντρες και γυναίκες.

Ανακάλυψαν επίσης, ότι άνθρωποι με φτωχή υγεία οστών είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική νόσο. Οι σχέσεις δεν εξηγούνταν από κοινούς παράγοντες κινδύνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι υποκείμενοι μηχανισμοί φάνηκαν διαφορετικοί σε άντρες και γυναίκες. Η Dr. Zahra Raisi-Estabragh, σημειώνει ότι η έρευνα δείχνει σαφές σχέσεις μεταξύ νόσου των οστών και καρδιαγγειακή υγείας.

 

Πηγές:
Journal of Bone and Mineral Research,.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα