‘Ερευνα σε γάτες και σκύλους αποκάλυψε ότι δεν εμφάνισαν κλινική νόσο από τον κορωνοιό. Ωστόσο, υπήρχαν διαφορές μεταξύ των 2 ειδών όσον αφορά τη μετάδοση.

Η προκαταρκτική έρευνα, επίσης υποδεικνύει πόσο ευάλωτες είναι οι γάτες και οι σκύλοι στη λοίμωξη από τον Sars-cov-2.

Ερευνητές μελέτησαν αν ο νέος κορωνοιός μπορούσε να αναπαραχθεί στα κύτταρα των ζώων και να απελευθερωθεί στο περιβάλλον.

Οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν τοι ιό για έως 5 ημέρες και μολύνουν άλλες γάτες με άμεση επαφή. Οι σκύλοι αντίθετα, δεν φάνηκε να μεταδίδουν τον ιό.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι γάτες είναι πολύ ευάλωτες στη λοίμωξη, με παρατεταμένη απελευθέρωση ιού από το στόμα και τη μύτη, που δεν συνοδεύεται από κλινικά σημάδια και μπορούν να μεταδοθούν με άμεση επαφή με άλλες γάτες, δήλωσε η Angela Bosco-Lauth του Colorado State University.

Οι ερευνητές σημειώνουν, ότι ενώ η πανδημία εξακολουθεί να έχει καταστροφική επίδραση στους ανθρώπους, η επίπτωση στα ζώα είναι άγνωστη σε μεγάλο βαθμό.

Ο ιός είχε προηγουμένως αναφερθεί ότι αφορά και γάτες και σκύλους. Αν και τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα ζώα δεν αναπτύσσουν νόσο με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσουν οι άνθρωποι, μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα όπως αναπνευστικά προβλήματα και μειωμένη όρεξη.

Η Bosco-Lauth, εξηγεί ότι ενώ τα ζώα της έρευνας δεν εμφάνισαν κλινικά συμπτώματα της νόσου, δεν αποκλείεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις και/ή συννοσηρότητες σε γάτες και σκύλους, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμπτώματα.

Η νέα έρευνα προσφέρει στοιχεία για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων- ιδιαίτερα για όσους έχουν γάτες.

Οι γάτες είναι πολύ ευάλωτες στο νέο κορωνοιό, αλλά δεν αρρωσταίνουν ιδιαίτερα.

Η νέα έρευνα δεν αποτελεί αιτία συναγερμού για ιδιοκτήτες κατοικιδίων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις