Ο SARS-cov-2 μας έδειξε πόσο εύκολα οι μολυσματικές ασθένειες μπορούν να διαταράξουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να αποσταθεροποιήσουν τις οικονομίες.

Στο πλαίσιο αυτό χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση για την υγειονομική περίθαλψη  στον πυρήνα της οποίας πρέπει να είναι η διάγνωση.

Για αιώνες, οι μολυσματικές ασθένειες συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες θανάτου, απειλώντας την κοινωνική υγεία και την πρόοδο. Την ίδια στιγμή, η απειλή από μολυσματικές ασθένειες επιδεινώνεται περαιτέρω από την εμφάνιση νέων, συχνά μη αναγνωρισμένων παθογόνων ιών  και την επανεμφάνιση παλαιών μολυσματικών ασθενειών λόγω της παγκοσμιοποίησης, της αστικής πυκνότητας και της αστάθειας του καιρού.

Κατά ειρωνικό τρόπο, υποστηρίζει δημοσίευμα, η έλευση καινοτομιών όπως τα αντιβιοτικά, ο εμβολιασμός και τα βελτιωμένα μέτρα για τη δημόσια υγεία, έχουν απομακρύνει την προσοχή από την ανάγκη για συνεχή έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών και δημιούργησαν μια μεγαλύτερη στροφή προς την αντιμετώπιση των μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD). Η φυματίωση (TB), για παράδειγμα, ήταν υπεύθυνη για το θάνατο περισσότερων ανθρώπων από οποιαδήποτε άλλη μολυσματική ασθένεια, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο θανάτους τα τελευταία 200 χρόνια. Αναφερόμαστε στον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδονησίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές.

Η τρέχουσα πανδημία, μας έδειξε τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας κοντόφθαλμης υγειονομικής περίθαλψης που ζητά μια νέα προσέγγιση, όπου η προληπτική φροντίδα  θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της διαδρομής του ασθενούς. Ως εκ τούτου, η υγειονομική περίθαλψη στην μετά  COVID εποχή απαιτεί τα ακόλουθα:

1. Μια επαναπροσέγγιση της χρηματοδότησης της υγείας

Οι μολυσματικές ασθένειες έχουν αλλάξει την πορεία της υγειονομικής περίθαλψης και την πρακτική της ιατρικής. Ο SARS-cov-2 είναι ένα παράδειγμα που δείχνει την πιθανή ζημιά σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και έχει συμβάλει στην ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση υποψιών περίπτωσης μολυσματικών ασθενειών.

Ενώ τα διαγνωστικά τεστ ήταν κεντρικά στις στρατηγικές ελέγχου και πρόληψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τις διαγνωστικές εξετάσεις γενικά. Αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι επηρεάζουν πάνω από το 70% όλων των κλινικών αποφάσεων.

 Η επανεξέταση της χρηματοδότησης της υγείας με όρους «αξίας» και όχι μόνο με το κόστος θα προσφέρει την απαραίτητη ώθηση για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου υγειονομικής περίθαλψης που ενσωματώνει τα διαγνωστικά στον πυρήνα της παροχής φροντίδας. 

2. Ενίσχυση της ετοιμότητας σε εθνικό επίπεδο με πρώτη προτεραιότητα τα τεστ

Η ταχύτητα με την οποία οι χώρες μπόρεσαν να αναπτύξουν μαζικά τεστ ή να αλλάξουν στρατηγικές δοκιμών για να ταιριάζουν με την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση υπήρξε πραγματική δοκιμασία της ικανότητάς τους να ελέγχουν την ευρεία μετάδοση. Χωρίς την κατάλληλη εργαστηριακή υποδομή και πόρους για την υποστήριξη έγκαιρων και ακριβών αποτελεσμάτων, αυτό δεν θα ήταν δυνατό.

Ήρθε η ώρα να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι προετοιμασμένα για την επόμενη πανδημία. Οι αναθεωρήσεις πολιτικής που πραγματοποιήθηκαν μετά τις επιδημίες όπως ο SARS-cov-2υπογράμμισαν με συνέπεια τη σημασία της ενίσχυσης των ρυθμιστικών πλαισίων για να διασφαλιστεί ένα ευέλικτο, κατάλληλο σύστημα που να επιτρέπει  την ταχεία έγκριση για διαγνωστικές δοκιμές.

3. Ψηφιακή τεχνολογία

Στον πυρήνα της, η ψηφιακή υγεία αντιπροσωπεύει μια πολύ απαραίτητη σύνδεση μεταξύ της επιστήμης των δεδομένων και της υγειονομικής περίθαλψης. Δίνει τη δυνατότητα για πιο ενημερωμένες αποφάσεις για την υγεία παρέχοντας έγκαιρη προειδοποίηση για εκδηλώσεις μολυσματικών ασθενειών και έγκαιρες πληροφορίες για την ενημέρωση προγραμμάτων ελέγχου και εξάλειψης ασθενειών που μπορούν να βελτιώσουν τη διάγνωση και τη διαχείριση των ασθενών.

Μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, μπορούν να δημιουργηθούν συστήματα επιτήρησης. Τα διαγνωστικά στοιχεία πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στο σύνολο της φροντίδας. Η έγκαιρη λήψη δεδομένων σε επίπεδο ασθενούς σχετικά με τις αναδυόμενες απειλές για την παγκόσμια υγεία, συμπεριλαμβανομένων και των μολυσματικών ασθενειών, μπορεί να είναι πολύτιμη για τη βελτίωση της εξέτασης, της διαχείρισης και της απομόνωσης των ασθενών. Η σύλληψη και η ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών από τις δοκιμές μπορεί να ενημερώσει τις στρατηγικές ελέγχου ασθενειών που τελικά θα εξοικονομήσουν κόστος, πόρους και ζωές, αντιμετωπίζοντας μολυσματικές ασθένειες προτού γίνουν σοβαρές εστίες.

Επένδυση σε ψηφιακή υποδομή υγείας: Η COVID-19 έχει επιταχύνει την υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας υγείας. Οι χώρες που επένδυσαν στην ανάπτυξη τέτοιων δυνατοτήτων πριν από την COVID, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης και απόκτησης δεδομένων υγείας, διαλειτουργικότητας και ασφάλειας δεδομένων, μπόρεσαν να κινηθούν γρήγορα για να διασφαλίσουν τη συνέχεια της φροντίδας ακόμη και όταν εφαρμόστηκαν μέτρα απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης. Η άνοδος στη χρήση ψηφιακών εργαλείων υποστήριξης αποφάσεων, όπως εικονικές πλακέτες όγκου για τη διαχείριση του καρκίνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’