"Η Ασία κυριαρχείται από τα δεδομένα της Ινδίας, γιατί η Κίνα - με μαγικό τρόπο - έχει εξαφανίσει τον ιό".

Με τα παραπάνω λόγια περιέγραψε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την εικόνα που επικρατεί σήμερα με τον κορωνοϊό, αφήνοντας αιχμές σε σχέση με την πραγματική κατάσταση στην ασιατική χώρα. Η ομιλία του έγινε σε ειδική επιστημονική εκδήλωση, που οργάνωσε το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης μόλις 7 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι 12 κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί μία μέρα νωρίτερα.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων μειώθηκε, σε 24 από 31 την προηγουμένη μέρα, ενώ δεν αναφέρθηκε νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην Αφρική, όπου τα κρούσματα είναι ελάχιστα και έκανε λόγω για "σοβαρή υποκαταγραφή".

Στην αμερικανική ήπειρο - είπε - το πρόβλημα εστιάζεται στη Λατινική Αμερική, ενώ η επιδημία δεν έχει τελειώσει στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Στην Αυστραλία, έχουν κλείσει τα πάντα και δεν επιτρέπεται να πάει και να έρθει κανένας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ευρώπη είχε ένα σημαντικό πρώτο κύμα την άνοιξη και αυτή τη στιγμή ζει μεγάλη αύξηση της επίπτωσης, ενώ σε κάποιες χώρες υπάρχει δεύτερο κύμα.

Όπως τόνισε, ανάλογα με το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί κανείς, ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων είναι τουλάχιστον τρεις ή και πέντε φορές μεγαλύτερος.

Για τον δείκτη θετικότητας των δειγμάτων που αναλύονται στην Ελλάδα, είπε πως κυμαίνεται από 2 έως 3, αλλά πήγε παραπάνω για ένα διάστημα, λόγω της Αττικής.

Γρίπη

Για την εποχική γρίπη, σημείωσε πως στο νότιο ημισφαίριο ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και εξέφρασε την ελπίδα πως, με τα περιοριστικά μέτρα, θα περιοριστεί και στη χώρα μας.

Η αύξηση της θνησιμότητας - είπε - παραμένει ένας σημαντικός δείκτης σχετικά με την θανατηφόρα έκβαση της νόσου από ένα ιό, στον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία.

Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ετερογένεια στην καταγραφή λόγω διαφορών στην πολιτική και στρατηγική εργαστηριακού ελέγχου. Περισσότερα ποιοτικά επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαραίτητα για να οδηγούν την λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα