Σε αναζήτηση πυξίδας για διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, βρίσκεται η χώρα μας. Ο αυξημένος αριθμός των θανάτων, τα λίγα τεστ που διενεργούνται σε καθημερινή βάση και τα εφαρμοζόμενα πρωτόκολλα, προκαλούν ανησυχία, για το εάν υπάρχει επαρκής στρατηγική.

Μία σειρά από δείκτες καταδεικνύουν πως η Ελλάδα υστερεί στις εφαρμοζόμενες πολιτικές στη φάση του δεύτερου κύματος της επιδημίας:

  • Ο αριθμός των θανάτων είναι σαφώς μεγαλύτερος.
  • Τα τεστ έχουν μεν αυξηθεί, αλλά είναι πολύ λιγότερα από όσα διενεργούνται στην Ευρώπη.
  • Τα κρούσματα που δηλώνονται είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά.
  • Η θετικότητα των τεστ παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.

Ενδεικτικό της πλασματικότητας των στοιχείων που δηλώνονται, είναι πως η Ελλάδα έχει μία εξόχως αντιφατική εικόνα σε κρούσματα και σε θανάτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC), τις τελευταίες 14 μέρες η χώρα μας κατατάσσεται 16η σε θανάτους από CoViD-19 ανά 100.000 πληθυσμού και μόλις 27η σε κρούσματα. 

Το στοιχείο αυτό συναρτάται άμεσα με τον χαμηλό αριθμό των τεστ, εκτός εάν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος που προκαλεί αυξημένη θνησιμότητα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν επιβεβαιώνεται από τους επιστήμονες.

Ακόμη και έτσι, στο εγγύς μέλλον η επιδείνωση είναι αναμενόμενη. Η Ελλάδα έχει θερμοκρασίες σταθερά πάνω από 23 βαθμούς Κελσίου, όταν η Γαλλία, η Αγγλία και η Ισπανία έχουν 13 και η Γερμανία μόλις 9. Όταν οι θερμοκρασίες υποχωρήσουν και στη χώρα μας, η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη από τη σημερινή.  

Τεστ 

Κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας, η Ελλάδα εμφανίζει πάλι τις "παιδικές ασθένειες" που είχε την άνοιξη. Διενεργεί λίγα τεστ, παρά την αυξημένη διαθεσιμότητά τους στην παγκόσμια αγορά.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο ημερήσιος ρυθμός είναι περίπου 10.000 τεστ ανά ημέρα. Η εικόνα βελτιώθηκε τις τελευταίες 8 μέρες, με τα ημερήσια τεστ να έχουν φτάσει τα 12.799. Ο ρυθμός παραμένει ασταθής και είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη διενεργήθηκαν 19.561 τεστ, ενώ την προηγούμενη μέρα μόλις 6.670...

Με 139.239 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Ελλάδα κατέχει την 33η θέση μεταξύ 47 ευρωπαϊκών χωρών (στοιχεία Worldometer). Πρώτη ευρωπαϊκή χώρα είναι τα Νησιά Φερόε, με 2,89 εκατομμύρια τεστ ανά εκατομμύριο και τελευταία η Αλβανία (33.458 τεστ).

Στην Ισπανία, έχουν διενεργηθεί 312.015 τεστ ανά εκατομμύριο, στην Πορτογαλία 280.005, στην Ιταλία 211.177 και στη Γερμανία 216.190 τεστ.

Στρατηγική

Το θέμα των τεστ δεν είναι μόνο ποσοτικό, καθώς καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η επιλογή των ανθρώπων που θα εξεταστούν.

Για παράδειγμα, με βάση πρόσφατες αναφορές κυβερνητικών αξιωματούχων, το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά βρίσκονται στο "κόκκινο" ως προς τη διασπορά του κορωνοϊού.

Τα τεστ που έγιναν τις τελευταίες ώρες από τον ΕΟΔΥ, δεν επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Στο κέντρο του Πειραιά, διενεργήθηκαν 638 εξετάσεις, από τις οποίες προέκυψαν μόλις 6 θετικά δείγματα (106,3 τεστ ανά κρούσμα). 

Αισθητά διαφορετική ήταν η εικόνα στη Νίκαια, όπου από τα 722 τεστ, τα 14 βρέθηκαν θετικά στον ιό (51,5 τεστ ανά κρούσμα).

Κατά το πρώτο κύμα, η αναλογία σε ολόκληρη τη χώρα ήταν 118,9 τεστ ανά κρούσμα. Στη δεύτερη φάση, η σχέση είναι μόλις 77,9 τεστ ανά κρούσμα, στοιχείο το οποίο δείχνει μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα.  

Θετικότητα

Εκτός από τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, κρίσιμος είναι ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό θετικών δειγμάτων. Κατά την τελευταία εβδομάδα, το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε από 2,088% έως 4,422%.

Ένα ακόμη στοιχείο πως η επιδημία δεν είναι και τόσο ελεγχόμενη είναι το εξής: Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο συγκεκριμένος δείκτης δεν πρέπει να φτάνει - και πολύ περισσότερο - να ξεπερνά το 5%.

Τις τελευταίες 20 μέρες, ωστόσο, ο δείκτης ξεπέρασε δύο φορές το ποσοστό αυτό: 5,7% στις 21 Σεπτεμβρίου και 5,04% στις 5 Οκτωβρίου.

Και το συγκεκριμένο στοιχείο μαρτυρά μία έντονη διασπορά του ιού, η οποία προφανώς και δεν αποτυπώνεται στον βαθμό που πρέπει στα επίσημα στοιχεία.

Θάνατοι

Το δεύτερο κύμα στη χώρα μας έχει προκαλέσει σημαντικό αριθμό θυμάτων από CoViD-19. Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι χθες, έχουν καταγραφεί 263 θάνατοι, όταν το διάστημα Φεβρουάριος - Ιούλιος είχαν χάσει συνολικά τη ζωή τους 206 άνθρωποι (στοιχεία ΕΟΔΥ).

Αυτό οδηγεί σε μία αναλογία 3,41 θανάτων ανά ημέρα, όταν στο πρώτο κύμα η αναλογία ήταν μόλις 0,76 θάνατοι σε ημερήσια βάση.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, στο πρώτο κύμα αναλογούσαν 21,7 κρούσματα ανά θάνατο και στο δεύτερο 72,5. Και το στοιχείο αυτό δημιουργεί ερωτήματα σε σχέση με την "ευστοχία" των διενεργούμενων τεστ.

Υπάρχει αυξημένη διασπορά του ιού, αλλά χρειάζονται περισσότερα από τα τριπλάσια τεστ για να εντοπιστούν αναλογικά τα ίδια - με το πρώτο κύμα - κρούσματα...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]